Közélet

2011.07.31. 20:54

Zsolnay Negyed: véghajrá az őszi nyitás előtt

A Pécsi Tudományegyetemhez tartozó épületeket hétfőn adják át. Ígérik, a rossz idő beálltáig, tehát október végére a többi is elkészül.

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

Még javában folyik az építkezés a készülő Zsolnay Kulturális Negyed területén, de azt érzékelni, hogy a munkálatok finisébe érkezett a beruházás. Ígérik, a rossz idő beálltáig, tehát október végére minden elkészül.

A Pécsi Tudományegyetemhez tartozó épületek (leszámítva az új bölcsészkari házat) készen vannak, ott hétfőn kulcsátadás lesz, és szeptember 1-ére, mire kezdődik a szorgalmi időszak, be is fognak költözni az új lakók. Azonban ha átsétálunk a Zsolnay út fölött feszülő hídon, rögtön érezni: ez még jócskán építési terület.

Sztanics Gábor műszaki menedzser kalauzolásával járva végig az egyes épülő részeket, azt tapasztalni, hogy a legtöbb helyen a munkák utolsó fázisának állnak neki, főként burkolóanyagok becsomagolt tornyai láthatóak mindenütt. Aminek a látványa önmagáért beszél, az részben a tereprendezés: a Bóbita Bábszínház körül elkészült a szabadtéri színpad és egykettőre kész lesz a játszótér is, illetve a régi teniszpálya helyén (amihez egy kerámiával burkolt-fedett páholy is tartozik) kosárlabda-pályát alakítanak ki. Természetesen még várat magára sok helyütt az útburkolás és a fásítás.

Az épületet járva az derül ki lépten-nyomon, mennyi rejtett értéke volt eddig a Zsolnay Gyárnak, ami most nyilvános lesz, belekomponálva valamelyik egységbe – mint például az Apostolok terme, ami a rezidensközpont fő tárgyalója lesz.

Ruzsa Csaba, a Zsolnay Örökségkezelő Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy számításuk szerint szeptemberben és októberben mindennel elkészülnek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az épületet járva az derül ki lépten-nyomon, mennyi rejtett értéke volt eddig a Zsolnay Gyárnak (fotó: Laufer László)
[/caption]

-------------------------------------------------------------------------
Nézze meg a Zsolnay Negyed korábbi bejárásairól készített képgalériákat is!
-------------------------------------------------------------------------

– A Csodák Palotája kész, a berendezés folyik, és ugyanez a helyzet a Planetáriummal. Ott az a kérdés, hogy a nyitáskor a régi vetítőt használják-e vagy sikerül-e egy újat beszerezni. Az irodák is kiadásra várnak, már a leendő bérlőkkel tárgyalunk, és ez érvényes a hat vendéglátóegységre is: kettő helyet leszámítva megtörtént a megegyezés, már a belsőépítészek dolgoznak a bennük.

Ami impozáns látványt nyújt: a majdnem kész új Ifjúsági Ház, a rezidens lakásokat magába foglaló épülettömb, valamint a legrégebbi részek, ahol a megóvott, régi Zsolnay-díszítések, burkolatok még ebben az állapotban is különös hangulatot kölcsönöznek az étterem és a múzeum helyiségeinek. Az viszont még nem dőlt el, hogy a Zsolnay Bolt mellett épülő egyéb üzletek milyen tematikájúak legyenek.

Gyönyörű Eozin Étterem

Az már most látszik, hogy a Zsolnay-negyed egyik ékessége lesz az Eozin Étterem és Kávézó. Ötcsillagos élményt szeretnének nyújtani az ide betérőnek, de van is mire alapozni. A még festetlen, burkolat nélküli falakba beépítve pompás Zsolnay-kerámiák díszelegnek. Külön élmény a szivarszoba, ahol szintén falba épített eozin képek és egy kandalló társaságában lehet majd élvezni a beszélgetést. Az valószínű, hogy a kávézó lesz előbb készen, úgyhogy a teraszán még tán lehet üldögélni a kellemesebb őszi napokon.

Névadók is lesznek

Zsolnay Negyed egységei nevet is kapnak. Néhány példa az ötletekből: borozó – Cirfandli Borház, kézművész utca – Klein Ármin utca, északi bejárat – Ledina kapu, Alsómalom utcai bejárat – Balokány kapu, központi tér – Ginkgo tér, PKK tér – Pirogránit udvar, kémény – Cifra kémény zeneművészeti intézettől északra lévő udvar – Lüszter tér, belső udvar – Kutas udvar, Bóbita szabadtéri színpad – Szárnyas színpad, a Bóbitától délnyugatra lévő játszótér – Pipagyag játszótér, Míves Negyed udvar – Zsolnay Kisasszonyok tere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!