Közélet

2007.11.03. 10:48

Zsúfoltság és a várakozás a szülészeteken

A kórházi ágyak több mint felét vesztették el a megye szülészetei, nőgyógyászatai az egészségügyi reform során. Nagy a zsúfoltság és feszített a tempó az osztályokon.

Kozma Ferenc (DN)

„Hisztéria, ami az otthon szülés körül kialakult”

Dr. Bódis József szerint bár a szülészszakma görcsösen tiltakozott, tiltakozik az otthoni szülések ellen, mivel a törvény nem tiltja, szabályozni kell. Ehhez azonban az erre a feladatra felkészült szülésznőkre és gondozói hálózatra van szükség. Másrészt jó diagnózisokkal és kockázatbecsléssel elejét kell venni annak, hogy a kelleténél nagyobb rizikót vállaljon az, aki otthon szeretne szülni. A szülés körüli komplikációkat előre nem lehet teljesen kizárni, de felmérni és minimálisra csökkenteni igen. És a szülést levezetőnek éreznie kell azt a pillanatot, amikor a kockázat túlmutat a vállalhatóság határán. A mostani, már-már hisztérikus helyzetet mindenképpen meg kell szüntetni.

Ilyen nehéz helyzetben még sohasem volt a szakma a megyében – mondják a hozzáértők. A pécsi klinikán és a megyei kórházban összpontosul a szülészeti-nőgyógyászati ellátás feladatainak döntő része. Komlón és Siklóson felszámolták az ágyakat, Szigetváron és Mohácson csökkent a kapacitás, de csökkent a megyei kórház szülészetén, sőt a klinikán is. Jellemző, hogy a pécsi klinika száz ágyával felel Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyék magasabb szintű ellátásáért. A megyei kórház szülészetéhez is jócskán megnövekedett népesség tartozik, miközben harminchárom ágyra csökkent a kapacitásuk. Nem havi százhetven szülésre van berendezkedve, állandó csúcsra járatva a megyei szülészet, hanem csak havi százhúsz-százharmincra.

Dr. Bódis József professzor szerint az érintett osztályokon ez nyilvánvaló zaklatottságot okoz. „Rosszkedvű itt mindenki – fogalmazott a klinika igazgatója –, a betegek és orvosok egyaránt.” Szerinte a személyzet messze az erején túlmutató módon teljesít, a kollégák, szakalkalmazottak példás, lelkiismeretes hozzáállásának köszönhető csupán, hogy nagyobb bajok a megyében egyelőre nem történtek. A feladatok ugrásszerű növekedése ugyanis megnövelheti a hibaszázalékot is.

A professzor figyelmeztet: a szakma nemcsak a gyermekek világra segítésével, az anyák és a koraszülöttek életének megmentésével foglalkozik. Feladatuk a nőgyógyászati ellátás, valamint a daganatos megbetegedések kezelése is. Utóbbiak dandárját a két intézet vállalta eddig, hiszen az egészségügyi reformot nem előzte meg a vidéki egynapos sebészetek felállítása – ami ésszerű lett volna –, hanem most kezdik a lehetőségeket Mohácson, Komlón, Szigetváron, Siklóson és a többi megyék kiskórházaiban kiépíteni. Így aztán kell még egy kis idő ahhoz, hogy enyhüljön a megyeszékhelyen a nőgyógyászati gondokkal küszködők rohama, csökkenjen a várakozási idő. Bár Bódis József szerint az is nyilvánvaló, hogy ahol megszűntek a szülőszobák, ott a szülész-nőgyógyászok sem maradnak sokáig.

Adományozók segítségével építenek szülőszobákat

A szülészeti klinikán pénz híján szponzorok bevonásával szaporítják és korszerűsítik a szülőszobákat. Egy szülőszoba költsége ötmillió forint, hát lehetőséget teremtenek az adakozni szándékozóknak, hogy hat-hét új szülőszoba létesítését finanszírozzák. Páva Zoltán, Komló polgármestere a városi költségvetés terhére egy szülőszobát bevállalt már, hiszen saját kórházukban nem születhet több gyermek. Bódis József felajánlja a lehetőséget Siklós önkormányzatának is, ahol ugyancsak megszűnt a szülészeti ellátás. Egy szülőszoba létesítéséhez Gábriel Róbert, az egyetem rektora ragaszkodik, további kettő költségeit pedig dr. Németh Péter dékán vállalta az orvoskar nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!