Kultúra

2008.03.02. 12:52

Dechant Antal tárlata Mecseknádasdon

A mecseknádasdi Mesterségek Házában kapott műtermet és kiállítóhelyet Dechant Antal. Bárki betoppanthat hozzá: nézelődni, figyelni, sőt még faragni is lehet.

Méhes Károly

Wekler Ferenc polgármester találta ki, hogy a község központjában lévő volt kocsma-mozi komplexumból valami érdekeset kellene kihozni, ami ráadásul idecsalogatja a turistákat is. A projekt a Mesterségek Háza nevet kapta, azzal a céllal, hogy a pályázati pénzekből szépen felújított épületekben a hagyományos mecseknádasdi szakmák (faesztergálás, kovács, fazekas) mai képviselői vigyék tovább a mesterséget, kvázi a „kirakatban”.

Nos, egyelőre ez még csak alakulgat, de történt azért valami, aminek Dechant Antal szobrászművész örül a legjobban. A csinos házban műhelyt kapott, és a tetőtérben állandó kiállítást nyithatott az utóbbi húsz évben készült munkáiból. Nem kis dolog ez a mai világban, főleg egy olyan alkotó számára, aki néhány éve „civil” foglalatosságával, a tanítással is felhagyott, hogy a művészetének élhessen.

– Korábban egy magtárjellegű helyiséget használtam és a nagyapám egykori kádárműhelyében dolgoztam. Ez a hely mindenképp reprezentatívabb, sokkal jobb az infrastruktúrája, világos, nagy. Nyáron nyitva lesz az udvar felé, ami, remélem, azt eredményezi majd, hogy akik erre járnak, szívesen betérnek hozzám kicsit körülnézni – mondja a művész.

Ezt a lehetőséget persze ki kell majd „doboltatni”, ajánlani szélesebb körben, akár turizmussal foglalkozó cégek számára is. Egy-egy iskolai osztály, német csoport már most is betér, ha tudomást szereznek a faluban dolgozó szobrászról.

Aki, nincs mit szépíteni rajta, fájlalja, hogy elég kevés a megrendelése, holott a közelmúltban több kiállításon is részt vett Stuttgartban, Münchenben, Brüsszelben.
– Nyilván jobb lenne, ha több célzott munkám lenne, de amúgy meg, ötvenévesen, egyáltalán nem az a kérdés a számomra, hogy érdemes-e csinálni. Ez egy életforma, és szinte ideges leszek, ha nem lehetek itt a műhelyben.

Dechant Antal főképp faszobrokat készít. Mint mondja, ennek a művészetnek egyetlen igazi ars poeticája létezik: a fával való együttműködés. Folytatni, amit a természet megkezdett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!