Kultúra

2008.05.26. 18:22

Európai kulturális központok konferenciája Pécsett

Kulturális Központok Európai Hálózata (ENCC) tartotta éves közgyűlését Pécsett az elmúlt hétvégén. A nemzetközi tapasztalatcsere tíz európai ország kulturális szakembereinek részvételével zajlott, s számos tanulsággal szolgált mind a külföldiek, mind a hazai szakmabeliek számára.

(forrás: Pécsi Kulturális Központ)

A Pécsi Kulturális Központ és a Kulturális Központok Országos Szövetsége szervezésében megvalósuló konferencia május 22-én, a Dominikánus Házban vette kezdetét Tasnádi Péter polgármester, Mészáros András EKF-főigazgató, valamint Andreas Kämpf ENCC-elnök köszöntőjével. Az előadások kezdeteként, a házigazda város részéről Rózsa Zoltán igazgatóhelyettes bemutatta Pécsi Kulturális Központ tevékenységét, Simon Ágnes, a Pécs2010 Menedzsment Központ képviseletében pedig ismertette az EKF-program nemzetközi kapcsolatrendszerét. A külföldi résztvevők nagy érdeklődéssel hallgatták a 2010-es program előkészületeinek állását, ugyanakkor hozzászólásaikkal az új létesítmények fenntarthatóságának problémáját feszegették. A kulturális szervezetek működésének kereteit meghatározó magyarországi kultúrpolitikát Inkei Péter, a Kelet-közép-európai Kulturális Obszervatórium Alapítvány – Budapesti Kulturális Obszervatórium igazgatója elemezte.

Az ENCC tagországai egy-egy prezentáció során mutatták be a kulturális szféra hazájukra jellemző helyzetét, problémáit és lehetőségeit. Mindezekből kiderült, hogy a források megteremtése minden államban nehézségek elé állítja a kulturális élet mozgatóit. E szempontból különösen aktuális előadással vetette fel a kulturális és az üzleti terület összefonódásának kérdéskörét, azaz az "Arts&Business"-kapcsolat megvalósulását Kisbáró Edina, a Pécsi Vizmű Zrt. kommunikációs osztályvezetője. A hasonlóképpen hasznosítható ismeretek mellett ugyanakkor egymás tapasztalatainak közvetlen megismerése járulhat hozzá leghatékonyabban a közös problémák megoldásainak megtalálásához. Éppen ezért a szervezet úgy határozott: intenzív csereprogram megvalósításába kezd, mely során a kulturális központok szakemberei néhány hetes látogatással és közös munkával kapnak betekintést egy másik országban működő intézmény tevékenységébe.

Az ENCC pécsi közgyűlésén tisztújítás is történt, melynek eredményeképpen Laknerné Brückler Andrea, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója és a Kulturális Központok Országos Szövetségének elnöke további négy éven át képviselheti Magyarországot a szervezet elnökségében. A grémiumban rajta kívül belga, dán, finn, német és osztrák kollégái folytatják a hálózat építése és a tapasztalatcsere érdekében kifejtett tevékenységüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!