Kultúra

2008.06.05. 19:10

Hiller és Tasnádi aláírták az EKF-megállapodást

A városháza nagytermében írta alá csütörtök kora délután fotóriporterek és tévéoperatőrök gyűrűjében Hiller István kulturális miniszter és Tasnádi Péter polgármester a kormányzat és a város közti együttműködési megállapodást az EKF program megvalósításának feladatairól.

Cs. L. (Dunántúli Napló)

Bár az aktus rendkívül ünnepélyes volt, a megállapodás újszerűsége megkérdőjelezhető, hiszen az majdnem szó szerint megegyezik azzal a szerződéssel, amelyet  a miniszter és a polgármester 2006 decemberében írt alá a Zsolnay gyárban, és amelyet akkor még aranytartalmú ólom-oxidba mártott irónnal is szignóztak egy-egy kiégetés előtt álló Zsolnay tálon. A mostani szerződés mindössze annyiban különbözik az előzőtől, hogy az időközben távozó Méhes Márton művészeti igazgató helyett Művészeti Tanács szerepel a bekövetkezett szerepcsere miatt.

Hiller István tegnap hangsúlyozta, hogy az EKF ügyét „kihozták az alagútból, a program megvalósítása célegyenesbe ért”. Örömtáncnak azonban nincs helye addig, tette hozzá, amíg az utolsó program be nem fejeződik 2011-ben. A miniszter kiemelte, hogy a 9 milliárdos operatív működési költségekhez 3,6 milliárddal járul hozzá a kormány.

Arról nem szólt, hogy a szerződés igen komoly terheket ró az önkormányzatra, hiszen a teljesen eladósodott városnak saját költségvetéséből 2,99 milliárdot kell kiszakítania, ezen túl pedig a működési költségek 27 százalékát, közel 2,5 milliárdot szponzoroktól és egyéb bevételekből biztosítania. Elvileg könnyebbséget jelenthetne, hogy a Hungarofest Kht. a jelenlegi szerződés szerint az önkormányzat kötelezettség-vállalási körébe tartozó 27 százaléknyi bevételek biztosításának terhét csökkentheti, amennyiben sikerül szponzorpénzekre szert tennie, ám a teljes felelősség marad az önkormányzaton, illetve a Pécs2010 Kht.-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!