Kultúra

2008.06.13. 17:48

Ingyenbulik szünet nélkül

A színháztalálkozó OFF-részének minőségi folytatásaként holnaptól indul a 11. Sétatér Fesztivál (korábban Művészeti Hetek), mely június 14–29. között nap mint nap ingyenkoncertekkel, táncestekkel jelentkezik.

Mészáros B. Endre

Ha csak a hétvégéket nézzük ebben a hónapban, akkor három különleges minifesztiválba is belecsöppenünk a Sétatéren és a Barbakán várárokban. Holnaptól a művészet és tudomány kapcsolatának olyan kérdésköreit tárják fel a nyitott fórumokon, mint Vasarely munkáinak lényege, az iszlám ornamentika mértani formái, vagy a bauhäuslerek tevékenysége, hatása. Az izgalmas előadások a Dominikánus Házban lesznek, de a kapcsolódó tárlatok, szabadtéri bemutatók, bulik és színházi bemutatók a Bazilika környékén keresendők. – És ez csak a kezdet – fogalmaz Rózsa Zoltán, a Pécsi Kulturális Központ helyettes vezetője. – Mert 21-én a XIX. Folknapok világzenei sztárokat hoz, de a hagyományos népzenének és a reneszánsz dallamoknak is jut itt hely.

Kuriózum estekre kell készülni, például három konzervatóriumot végzett kínai hölgyből álló sajátos formációra, akik az ázsiai népzenét modern dzsesszel elegyítik, s mindezt ősi kínai hangszereken játsszák el. Érdekes lesz az Altaj dalnoknőjének, az orosz Cheineshnek igen mély hangú éneke is, valamint egy Európa-szerte keresett török és német zenekar is színpadra lép majd.

Másodjára szervezik meg június 27-29. között az Improfesztivált, ahol a dzsessz- és a kortárszenét elemzik elméletben és gyakorlatban olyan hazai sztárok, mint a műfaj két Kossuth-díjasa, Szakcsi Lakatos Béla és Horváth Kornél, valamint László Attila.
A reneszánsz idők zenéje, tánca, divatja is minduntalan előkerül majd, a hétvégi fesztiválkavalkádot pedig a Barbakánnál állandó koncertek és táncestek töltik ki, így igényes szórakozást kínálnak a hétköznapok is. A fellépők illusztris társaságában a Colorstar nyitja holnap a sort, ez a fővárosi zenekar a legjobb honi elektronikus progresszív rockcsapat. Vasárnap már egy elegáns balettprogram következik a Budapest Táncszínházzal és a Pécsi Balett karával. Megzenésített verseket ad elő ezt követően a Vándor Vokál, Nyeső Mari, a Fagyöngy együttes, a Neofolk, bábtársulatok adják egymásnak a kilincset, és tehetséges fiatal baranyai rockzenekarokból sem lesz hiány: koncertet ad a Peet, a Svetlana, a Zata és a Harmada is. A mintegy száz kultúrprogramban bizonyosan mindenki talál megfelelőt, ám egy reneszánsz estre fokozottan érdemes odafigyelni. Június 28-án ugyanis középkori verseket énekelnek szerte a városban olyan szupercsapatok, mint a Kaláka, a Sebő, a Szélkiáltó, a Misztrál együttes, valamint Kobzos Kiss Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!