Kultúra

2008.08.10. 12:17

A rocksztár költő

Az Ördögkatlan fesztivál utolsó napja végre olyan volt, amilyennek lennie kellett, szélvihar és felhőszakadás nélkül. Többek között azt is megtudhattuk, hogy miért lett rockzenész Lovasi Andrásból és miért nem lett az Háy Jánosból.

Violator

Bár szombat délelőtt még kaptunk a nyakunkba egy záport, délutánra ideális Ördögkatlan idő köszöntött be. A Vylyan teraszon kezdjük, ahol Závada Pál és Ágoston Zoltán beszélgetése csöppenünk bele Závada legfrissebb regényéről, amelynek legjobb részei kétségtelenül a szerző felolvasásai.

Következik Szalóki Ági Karády estje, avagy jóval inkább késő délutánja, amihez ideális a Vylyan terasz klímája, és az itt kapható földi jók. Ami azt illeti, épp ez lehet majd az Ördögkatlan egyik erőssége: művészeti fesztivált rengeteg helyen lehet rendezni, hasonlóan hangulatos falvak is akadhatnak, ám mindez kombinálva a villányi borvidékkel már legyűrhetetlen kombináció.

A koncert végére kiderül, hogy továbbra sem leszünk Karády rajongók, majd a szemerkélő esőben nekilátunk a Szoborpark felé vezető turnénak, konformista módon autóval. Szivárvány jelzi, hogy jó úton vagyunk, majd máris ott termünk a Szoborpark amfiteátrumjában, ahol zenei kísérettel beszél majd Háy János és Lovasi András Ágoston Zoltán segédletével.

Kezdetnek némi technikai szerencsétlenkedés, majd elindul a beszélgetés, amelyből kiderül, hogy kezdetben Háy János sokkal inkább rocksztár szeretett volna lenni, mint író, de ez már csak azért sem sikerülhetett, mert saját bevallása szerint tehetségtelen ezen a téren. Sarkos, ám vállalható vélemények a magyar rockzene úgynevezett nagyjairól, majd következik az első dal, azaz megamix, egy Bródy és Adamis szöveg keveréke, a citeránál Háy János. Az uhrini hatás szándékolt.

A következő zenés betét Háy János egyik versének megzenésítésével jóval komolyabb, de előtte még kiderül, hogyan végezte Ernő bács, a neves népzenész, Háy mestere (patkányméreggel kedveskedett neki az asszony), majd ráadásképpen előkerül Háy rövid rockzenészi karrierjének csúcspontja, egy megzenésített Lenin szöveg. Mindent értünk.

Visszarándulás a nagyharsányi főtérre, ami végre élettel teli (a baráti árú villányi bor itt is alapkellék), majd kezdődik az Ördögkatlan záróakkordja a Kiscsillag és a Csík közös koncertje, ami nem közös koncert, és nem egy, hanem mindjárt kettő.

A mintegy előzenekarként szolgáló Csíkba időről-időre Lovasi és Lecsó is beáll (a citera mestereként megismert Háy János sajna nem), ám a legemlékezetesebb dal az ő közreműködésük nélkül hangzik el: ez a Tankcsapdától az Üljenek a fiúk ölébe a lányok, ami kábé olyan, mint az Irigy Honaljmirigy-féle Rock ''n'' roll rigója, csak talán még jobb.

A focipályán közben falunapi hangulat alakul ki rohangáló gyerekekkel, békésen keveredő helyi és megszálló erőkkel, majd következik a túlnyomó többség által epekedve vár Kiscsillag, ám felettünk a koncert közepére győzedelmeskedik a fáradtság, avagy rosszindulatúbb vélemények szerint a villányi bor.

A pénteki időjárási vészhelyzetet leszámítva – amit a szervezők a lehetőségekhez képest a legjobban oldottak meg –, az első Ördögkatlan kifejezetten jól sült el. Várjuk a jövő évi nagyobb és hosszabb folytatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!