Kultúra

2008.08.04. 17:13

Buli lesz az Ördögárokban

Kapolcs völgye augusztus 7–9. között átköltözik Villány mellé, de nem csak egy alkalomra, az Ördögkatlan Fesztivált hosszú távra tervezik.

Mészáros B. Endre

Összművészeti fesztivállal nem könnyű meghökkenteni a baranyaiakat, hiszen a Tavaszi Fesztivál, az országos színháztalálkozó, a júniusi Sétatér Fesztivál, a nyári Szabadtéri Játékok, a Pécsi Napok mind idesorolható. És most mégis sikerült meglepni bennünket, hiszen Kapolcs völgye a héten átköltözik az Ördögárokba, Palkonyára, Nagyharsányba és Kisharsányba.

Annak minden kuriózumával, így a Bárka Színház legújabb műsoraival együtt, no meg, amit Bérczes László, a fővárosi színtársulat művészeti vezetője, az Ördögkatlan Fesztivál igazgatója még idevalónak tart. És ez a kínálat igen igényes. Jön például augusztus 7–9. között a három baranyai település hat helyszínére vagy tízféle kiállítás, és még a boroshordók is képzőművészeti remekekké formálódnak. A POSZT-díjas Ladányi Andrea ezúttal dobszólóra táncol, Szakcsi Lakatos Béla ül a billentyűk mellé, és mi is leülhetünk egy kis csevelyre Cseh Tamással, Háy Jánossal, Závada Pállal, Konrád Györggyel, miközben Szalóki Ági és Berecz András énekel. A muzsikusok sem akárkik, Balogh Kálmán cimbalmozik, és a Csík zenekar is a húrok közé csap. Mindezt nem egészen 10 millió forintból hozzák össze a szervezők, s négyszer ennyi pénzre számítanak 2010-re, amikor legalább tíznaposra és akár tíz falura is kiterjesztik a találkozót. Mert az Ördögárok hatalmas, vélhetően jelentkező település is akad majd bőven, ha az első fesztivál jól alakul. Erre minden esély megvan, hiszen a minőségi baranyai előadók is ott találhatók a fellépők között, elég csak a fentieken túl Lovasi András, Takács Eszter, Bornemissza Mária, a Neofolk, a Kiscsillag vagy a Symphonic Brass Quintett nevét említeni.

Összesen négyszáz szereplője lesz a rendezvénynek, és ebbe nem kalkuláltuk még bele a jóféle villányi nedűket. A szervezők azonban gondoltak erre is, a helyszínek között lovas taxik és falubuszok szállítják az embereket, zárórakor pedig lesz egy Pécsre induló nagybusz is. Az 1500 forintos napijegyért tehát sokmindenhez hozzájuthat a kultúrára (is) szomjas vendég.

Féltucat megyei intézmény, önkormányzatok soha nem tapasztalt összefogása segíti a megvalósítást, az EKF is a program mellé állt, pénzügyileg és marketingben egyaránt. Az egyedüli feltétele az volt, hogy 2010 után is folytatódjon a sorozat. Úgy legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!