Kultúra

2008.10.15. 13:18

30y: energiával telt meg a zenekar az új lemezétől

Másfél év után új lemezzel jelentkezett a 30Y, a No. 4 címre keresztelt anyagot november elején a legendás koncerthelyszínnek számító Petőfi Csarnokban mutatják be. Beck Zolival az új lemezről, a zenekar hangulatáról és egy barát elvesztéséről beszélgettünk.

S. M.

bama.hu: Itt vagyunk az új lemez megjelenésénél. (Kritikánk a No.4 című albumról itt olvasható - a szerk.) Milyen érzés?

Beck Zoli: Ha azt gondolnád, hogy most tele vagyok megnyugvással, miután végre megjelent a lemez, akkor tévedsz. Visszafelé könnyebb átlátni ezeket a fordulópontokat. Ugyanazt a feszültséget érzem, mint tegnap, vagy tegnapelőtt, és ez még egy jó darabig így lesz szerintem. Nem érzem úgy, hogy végeztünk volna a munkával, bár kicsit büszkébb vagyok ma, mint tegnap voltam – ennyi a különbség.

A lemez a No. 4 címet viseli, ami abból a szempontból némileg meglepő, hogy ez elvileg a harmadik stúdiólemezetek...

Ezt a számolgatósdit is el akartuk dönteni ezzel az albummal. Épp ezért lett ez a cím: ezzel próbálunk pontot tenni annak a dilemmának a végére, hogy az Egy perccel tovább mennyire számít a zenekar sorlemezei közé; visszafelé legitimáljuk azt a lemezt, ami igazából sohasem volt lemez. Számunkra ez a negyedik és ezt jelezni akartuk.

Tehát háromszor voltatok már így, mint most: hátradőlve a lemez megjelenésekor. Mennyiben más a mostani érzés?

Sokkal erősebb a személyes kötődésem ehhez a lemezhez. Már a munkálatok során is sokkal erősebb személyes élmények értek, és úgy érzem, hogy az egész jóval személyesebb. Persze ez csak a saját szemszögem, de úgy érzem, hogy egy igazán személyes lemezt készítettünk. Talán úgy fogalmazhatnám meg, hogy ez az első igazán intim lemezünk. Ebből a szempontból ez az érzés teljesen más most, mint mondjuk az ezelőtti, vagy a kettővel ezelőtti lemeznél volt; azoknál sokkal elementárisabb élmény.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] 30Y a koncertteremmé átalakított Park Moziban - a nagyobb tér jót tett a daloknak
[/caption]

Annyiban is személyes ez a lemez ráadásul, hogy elkészülését beárnyékolta egy tragédia; a munkálatok elkészülésekor halt meg súlyos betegségben a zenekar „hatodik tagja”, Bóra Dávid, aki azon kívül, hogy hosszú évek óta volt állandó hangosítótok, mind ezt, mind az előző lemezt keverte. Hogy éltétek meg ezt?

Nagyon nehéz volt, és eleve nehéz egy ilyen dologról beszélni. Abban a pillanatban óriási fájdalom szakadt ránk.

Mennyire lehetett előre sejteni a dolgot?

Tulajdonképpen egyáltalán nem. Ugyanolyan váratlanul ért ez minket, mintha egy autóbaleset történt volna. Soha nem éreztem még ilyen erővel valakinek a hiányát, és szerintem az egész zenekar így érzett. Nagyon kemény szembesülni azzal, hogy vannak visszavonhatatlan események. Ez persze az életkorral is jár: egy bizonyos korig az ember kevésbé találkozik ilyenekkel, aztán lassan egyre többször szembesül a visszavonhatatlanság élményével. Nekünk ez volt az első ilyen élményünk: nem mondhatod azt, hogy jó, vagy rossz volt, és lehet jobb, vagy rosszabb, csak azt, hogy ilyen már többé nem lehet. Úgy érzem, hogy mindegyikünkben keletkezett egy zárvány, ami ott marad, mint egy szilánkos sérülés, amit inkább nem bolygatunk. Dávid a lemez munkálatainak végéig dolgozott, az utolsó 4-5 napban nem volt már erre lehetősége. Ő is szinte egyben hallotta a lemezt; azt hiszem, hogy elégedett lenne azzal, amit most hallana, és ez jó.

Visszatérve a lemezhez: meglehetősen radikálisnak tűnik a váltás a Semmi szédítő magassághoz képest – ahogy a Semmi szédítő is radikálisan más volt a Csészényi térhez képest. Sokkal szellősebbek a dalok, kevésbé rafináltak a dalszerkezetek, kevesebb a torzított gitárhangzás... Mi ennek az oka?

Szerintem ennek legfőbb oka a tér lehet. Ezt a lemezt a néhai Park moziban vettük fel, és teljesen máshogy írsz dalokat egy pincében, mint itt. Máshogyan szólalnak meg a kezed alatt a dalok, sötétebbek lesznek az árnyalatok, ha egy kis helyen játszol. Sötétebbek lesznek, sűrűbbek, több torzítót használsz. Amikor a Park moziban elkezdtük játszani ezeket az alapvetően kemény dalokat, akkor azok egyszerűen egy másik irányba indultak el; ki akartak tisztulni, el akartak lebegni, mi pedig hagytuk, hogy alakuljanak a térnek megfelelően. Ezért készült most egy egyszerűbb, letisztultabb lemez. Úgy érzem egyébként, hogy az előző lemez albumként jobban működött, a mostani viszont azért erős – ha már magunkat kell dicsérni -, mert ezen 12 nagyon erős dal van. Nem foglalkoztunk már azzal azután, hogy Dávid nem tudott velünk dolgozni, hogy mi magunk kiépítsünk valamiféle koncepciót.  Tudtuk a kulcsdalok helyét, és ez elég volt.

Talán épp az előző lemez idején tettem fel neked a kérdést, hogy hogyan szeretnéd látni a zenekart pár év múlva. Miután ez az időpont most elérkezett, fordítsuk meg a kérdést: elégedett vagy azzal, ahol most álltok?

A zenekar szempontjából nagyjából igen. Az reméltem, és ez bejött, hogy meg tudunk maradni erős alkotóközösségnek, amely képes arra, hogy továbbra is a közös munkára koncentráljon, az izgassa. Abban persze nem voltam biztos, hogy mindez hogyan találkozik a sikerrel és népszerűséggel. De talán épp ezért nem tudunk csalódni. Korábban azt mondtam valahol, hogy mi vagyunk a leggyávább zenekar: a dalainkba és a lemezeinkbe menekülünk, ahelyett, hogy a sikereinkkel foglalkoznánk. Azt sosem lehet megjósolni, hogy a népszerűséged hogyan alakul, épp ezért belső történésékre gondolok, amikor a jövőnkről beszélek. Az a kérdés, hogy meg tudunk-e maradni ilyen jó alkotóközösségnek, tudunk-e számunkra jó dolgokat csinálni, ez pedig szerintem így lesz. Nem kiürültünk azzal, hogy megcsináltuk az új lemezt, hanem inkább energiával teltünk meg.

A lemez már kapható a boltokban, november hetedikén egy szimbolikus jelentősségű helyszínen, a  PECSÁ-ban mutatjátok be – mi vár még ezen kívül a zenekarra idén?

A PECSA országos lemezbemutató koncert lesz, azaz idén nem lesz külön lemezbemutató turné. Emellett lesz őszi-téli turné, ami november utolsó hetében kezdődik, és az első fázis december végén ér véget, majd február közepén folytatjuk. Természetesen Pécset sem hagyjuk ki, de a pontos időpont egyelőre legyen titok. Egyébként bár nem lemezbemutató koncerteket tartunk majd, úgy érzem, hogy a 30Y elkövetkező időszakának dalait most írtuk meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!