Kultúra

2008.10.05. 18:26

Álombál a Széchenyi téren - Ghymes interjú

A Ghymes együttes népies pop dallamaival évente egyszer-kétszer elvetődik Baranyába is, ilyenkor rendre megtelik a nézőtér.

Mészáros B. Endre

[caption id="" align="alignleft" width="232"] Szarka Gyula és társai már elővezettek néhány dalt Pécsett az új albumról
[/caption]A felvidéki zenekar szülőföldje Királyrév, légvonalban is megvan Pécstől 300 kilométerre. A Szarka fivérek mindemellett erősen kötődnek Baranyához, mondja Gyula, a szőke, csendesebb testvér, az együttes vezetője a Széchenyi téri koncert előtt. 

– Gyerekkorunkban többször is Siklós környékén nyaraltunk, mert a szülőfalunk egy részét egykor idetelepítették. Így augusztus végén a siklósi várban tartott koncertünkön nagy élmény volt, hogy újra „összejöttek a Szarkák”, miként most Pécsett is. 

– Mennyire érzitek magatokat még felvidékinek?

– Mi magyarnak érezzük magunkat. Nem költöztünk Budapestre, továbbra is a felvidéken, Galántán és Nádszegen élünk. Gyermekeim, Zsófia és Mátyás ott középiskolások, miként Tamás  Dóra lánya is. 

– Szeptemberben megkaptátok a Magyar Örökség-díjat. Azt tartják, a határon túliak a legigazabb magyarok. Így van ez?

– Az utóbbi években a határon belül is egyre több embernek fontos a magyarságtudat. Mi olyan közegben élünk, amely mindig figyelmeztet a hovatartozásunkra.

– Sok Ghymes-dal református zsoltárokra emlékeztet. Neveltetésből fakadó indíttatás?

– Nincs benne semmi tudatosság. Valószínűleg az a zenei kincs, amit megtanultunk a kinti táncházmozgalomban, hordozza az egyházi és a népzene kölcsönhatását. Édesanyánk egyébként tanítónő volt, s az átkos időkben ez kizárta a templomba járást.

– Világzene, amit játszotok?

– Ez Ghymes-zene. A világzene jelző ránk rakódott, de mi már akkor is ezt csináltuk, amikor ezt a fogalmat még ki sem találták. Az a lényeg, hogy a közönség érezze, neki szól amit csinálunk. Ha ez sikerül, akkor a koncertekre sokan jönnek, és szerencsére a Ghymesre sokan járnak.

– Fiatalként milyen zenére figyeltetek?

– Mindig a magyarokra. Nem fogod elhinni, a Piramis volt a kedvencünk, ám az LGT és a Fonográf is topon volt a köreinkben.

– Volt egy baranyai lány is a zenekarban, aki a Ki Mit tud?-on tűnt fel és a Tánc a hóban című, egyik legkedveltebb számotokban énekelt. Mi lett vele?

– Nem volt tagja a Ghymesnek, csak vendégként szerepelt, de jó ideje nem tartjuk a kapcsolatot. Szoktunk egyébként más énekes hölgyekkel is együtt dolgozni, de mindig csak alkalomszerűen. A szegedi Benyovszky-produkcióban is több vokalista énekelt.

– Lesz ebből a színpadi műből lemez?

– Az új albumunk, az Álom bálom című október végén kerül a boltokba, melyről már a pécsi koncertre is bekerült több szám, s ezen a korongon szerepelnek zenei részek a színpadi műből is.

Mészáros B. Endre Szarka Gyula és társai már elővezettek néhány dalt Pécsett az új albumról -->

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!