Kultúra

2008.10.26. 17:23

Európa impozáns templomai a tetőtérben

A templom maga is imádság, egy korszaké, egy társadalomé. A templom az ima helye. Milyen ez az ideális hely az ezredfordulón? Egy minden ízében, mozzanatában különleges kiállítás járja körül a témát és válaszolja meg a kérdést a lehető legalaposabban.

Bebessi K.

A Dél-dunántúli Építész Kamara, az Izrael Pécsi Barátainak Köre valamint a Művészetek és Irodalom Háza ezzel a nagyszabású rendezvénnyel tiszteleg a Biblia Évében a pécsi püspökség 2009-ben ünnepelendő ezeréves évfordulója előtt.

A pécsi Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc tetőtéri galériájában 26-án, vasárnap délután 4 órakor megnyíló Tér és Imádság című kiállításon három egyistenhívő vallás templomai láthatók. A drezdai új zsinagóga Németországból, a Novy Dvurban épült Miasszonyunk ciszterci apátság Csehországból és a boszniai Visoko városban épült Sherafudin mecset elsősorban az imádkozó közösségeket és az ezzel kapcsolatos építészeti igényeket idézi és jeleníti meg.

Az októberi nyitás révén az „építészet hónapja” országos programjához is kapcsolódó tárlatot a pannonhalmi apátság hozta létre neves hazai építészek közreműködésével. A megnyitót ugyancsak rendhagyó beszélgetés követi, amelynek keretében Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, Schweitzer József ny. főrabbi, Abdul Fattah Munif, a Magyarországi Muszlimok Egyháza képviselője és Horváth András építész, továbbá Gábor György vallástörténész válaszol a kérdésekre.

A kiállítás január 26-ig tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!