Kultúra

2008.10.16. 16:02

Nem morog, inkább énekel Nagy Bandó

Saját megzenésített verseit énekli Nagy Bandó András, aki egyre inkább az írás felé fordul. Állítja: amióta nem kell „ugrania” minden hírre, sokkal boldogabb és békésebb az élete.

Dián Tamás (DN)

– Nagy Bandó András sanzonokat énekel. Hogy jött az ötlet?
– Gryllus Danival már régóta egyezkedtünk a verseimről, s nemrégiben jelezte, hogy Radványi Balázs zenét szerzett hozzájuk. Balázs érzékeny lélekkel fordult feléjük, és akadt néhány, amely sanzonná formálódott. Eredetileg úgy tudtam, hogy ezeket a Kaláka adja elő, ám egyszer csak szólt Radványi Balázs, hogy én fogom felénekelni mindegyik dalt. Nem tudom, honnan tudta, hogy lesz annyi hangom, hogy ebbe belevágjak, de hát eljátszottam, hogy nekem ez megy.

– Nem fél a kritikáktól? Hiszen ez a lemez jó hallású emberek kezébe is kerülhet.
– Ezen már túl vagyunk. Nyerges András, aki a felvételeket készítette, minden egyes hamis hangnál leállított, és megismételtette velem a dalt. De a végeredményért ő is és Balázs is kezeskedik. Én meg egyvégtében csodálkozom, hogy jé, sikerült!
Az igazi döntést persze a közönség mondja majd ki novemberben, amikor az album megjelenik.

– A Madarak tolláról négy éve jelent meg, azóta hét gyermekkönyve látott napvilágot. Lehet még fokozni ezt a tempót?
– Ezen még nem gondolkodtam. Egyszerűen megírom az ötleteimet, és könyv lesz belőlük. Most például már majdnem kész A mi vakondunk című mesekönyvem, a Ringató című, altatóverseket tartalmazó kötetem szintén megjelenés előtt áll, és már csak az illusztrációk hiányoznak a madarak verses vallomásait tartalmazó könyvemből is, amelynek címe: Ami a bögyünkben van. Ja, és írom a Kalandárium 2008 című naplókönyvemet is.

–Humoristaként végleg viszszavonult?
– Ha fellépésre hívnak, szívesen megyek, de inkább csak szórakoztatok. A versek és egyéb írásaim mellett nem tudok naprakész lenni. A tehetséges fiatalok már átvették a stafétabotot, mostantól verjék ők az asztalt. Szilveszterre írok egy számot, azt  nem hagyom ki, de már inkább író-olvasó találkozókra járok. Ezek is előadások, csak másfélék. Többen mondják is, hogy hiányzik az a fajta morgolódó stílus, amit képviseltem, de az igazság az, hogy a mostani életem sokkal boldogabb és békésebb így.

Névjegy

Született: 1947. november 12-én

Pályája: Humorfesztivál- győzelem (1982), Mikroszkóp Színpad (1982–83), 1983 óta szabadúszó. Eddig

24 könyve jelent meg

Elismerései: Karinthy-gyűrű (1988), Arany Szalmaszál (1996), A Hajléktalan Emberért Díj (2006)

Pályája: Humorfesztivál- győzelem (1982), Mikroszkóp Színpad (1982–83), 1983 óta szabadúszó. Eddig

24 könyve jelent meg

Elismerései: Karinthy-gyűrű (1988), Arany Szalmaszál (1996), A Hajléktalan Emberért Díj (2006) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!