Kultúra

2008.12.15. 11:19

Ünnepi zenés kuriózumok a héten

Minden napra jut egy különleges koncert a héten, hol műfajában, hol tartalmában jelentkeznek formabontó újdonsággal legjobb hazai muzsikusaink.

Mészáros B. Endre

Úgy kezdődik az igen eredetire hangszerelt koncertsorozat, hogy Louis Armstrong szülőhelyét és korát megidéző New Orleans-i tradicionális dzsesszdallamokra énekelnek klasszikus kórusok karácsonyi igeliturgiát. A trombitaszólók mennyei magasságokba vezetnek, a Benkó Dixieland fújja az egyházi szertatáson a maga alkotta rendkívüli muzsikát. A zene olyan tökéletesre sikerült, hogy a világon már több kórus is felkérte Benkó Sándorékat, csináljanak belőle liturgiamentes zeneművet. A kompozíció azonban így tökéletes – tudtuk meg a dixieland band egyik tagjától, sőt erről minden érdeklődő igen alaposan meggyőződhet, mert a templomi élményen túl – ma este a pécs-kertvárosi református templomban lesz a hangverseny – a Karácsonyi mise belépővel együtt járó DVD-lemezét is hazaviheti. A szereplők sem akárkik, az ország egyik legjobb dzsesszénekesétől, Berki Tamástól hallhatjuk a szólókat, Pécsett pedig két kiváló kórus, a Bartók Béla Férfikar és a Schola Cantorum Sophianensis a közreműködő.

Ha pedig műfaji érdekességgel indul a hét, akkor úgy is folytatódik. Palya Bea, legkreatívabb dzsesszénekesnőnk, egyedülálló világzenei karácsonyi válogatást alkotott cigány, moldáv, indiai dallamokból, amit a maga módján feldolgozott, s Szokolay Dongó Balázs dudással játssza el az átértelmezett népzenei ínyencségeket holnap a Palatinus Szálló Bartók Termében. A blokkban található erdélyi kánta, moldvai dudanóta, mezőségi gyermekdal, szefárd ének is.

– Kiléptem a magyar népzenéből, mert örökségünk java része a szomorúságról szól, én pedig a boldogságot keresem a muzsikában. Márpedig lehet-e annál szebb, vidámabb dolog, mint az én igazi örömhírem ebben a válogatásban, hogy nő valami fény, amit úgy hívnak: élet!

A dzsessz, a világzene aztán óvatosan átlopakodik a klasszikus zeneirodalom felé. Szerdán Király Csaba, régiónk egyik legnevesebb zongoraművésze ismét Liszt Ferenc-művekkel jelentkezik a Művészetek és Irodalom Házában, méghozzá a teljes Karácsonyfa ciklussal! Felcsendül itt A háromkirályok indulója, szól a Harangjáték, az ünnepi dallamok magyarosan és lengyelesen is hallhatók. A Faust-keringővel és a művész karácsonyi dalokra történő rögtönzésével zárul majd a kamaraest.

A rendkívüli zenehétnek egy újabb oratórikus előadás adja meg a keretet csütörtökön. A Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Egyetemi Kórus egy olyan klaszszikus művet porol le, amely Bach születését is megelőzte száz esztendővel. Schütz: Karácsonyi oratóriumát 1664-ben mutatták be először. Napjainkban pedig már csak elvétve kerül műsorra, ez a német barokk kompozíció, így igazi unikumot hallunk majd a pécsi Bazilikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!