Kultúra

2009.03.07. 18:01

Komlói bányászmúzeum: nem adták fel

Ugyan a tervek módosultak, a Jánosi Engel Adolf Alapítvány nem adta fel a Komlói Bányászati Gyűjtemény és Pantheon létrehozását.

K. E. I.

Bár fél éve kiderült, az alapítvány pályázata nem került be egy norvég alapú uniós pályázat második fordulójába, s így a nagyszabású terveknek egyelőre búcsút kellett mondania, egy kisebb, felszíni kiállítótér megépítéséhez már szerzett támogatást. A gyűjtemény szervezői ugyanis hatszázezer forintot nyertek a Magyar Bányászati és Földtani Hivataltól, amelyhez kétszázötvenezer forint önrészt tesznek hozzá, hogy a munkák addig se álljanak le, amíg újra indulhatnak a norvég alapú pályázaton.

A támogatásból a Kossuth fürdőnél levő szobrot helyeznek át az illetékesek, valamint egy mozdonyt és csilléket állítanának ki. Mivel a korábbi elképzeléseket nem tudják kivitelezni, új helyszínt keresnek a kiállításhoz, ez pedig meghosszabbítja a várakozási időt, magyarázta Jégl Zoltán alpolgármester, aki maga is tevékenyen részt vesz a gyűjtemény létrehozásában.

- Májusban szervezünk egy bányásztalálkozót, ahová szeretnénk, ha minél több volt bányász eljönne, hiszen szükségünk van a segítségükre. A volt SZTK épület mögötti légópince bejáratánál egy régi típusú, fával alátámasztott aknát szeretnénk kialakítani, amelyet természetesen hozzá értő bányászokra, ácsokra bíznánk. Többek között erről szeretnénk tárgyalni, illetve, részleteznénk a többi elképzelést, és bemutatnánk az eddig elért eredményeket is – tette hozzá az alpolgármester.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!