Kultúra

2009.03.01. 07:10

POSZT: utcaszínházak és önálló estek mindenütt

Rég volt ilyen jó a PNSZ évadja, s ennyire teátrális a POSZT-OFF.

M. B. E.

Soha nem nézett még meg annyi előadást a Pécsi Országos Színházi Találkozó válogatója, mint idén Janisch Attila. Mint ismeretes, a filmrendező már tavaly áprilisban elkezdte a 2008/2009-es színházi évad legjobb előadásainak szemrevételezését, s eddig 155 darabot látott határon belül és túl. További 26-ot tervezett még be a március 31-i záró időpontig, de DVD-felvételeket is bekért egyik-másik darabról.

A Pécsi Nemzetiben már a tavalyi POSZT előtt látta A képzelt beteget, és a jelzések szerint azonnal beleszeretett. Azóta megnézte Mohácsi János rendezésében az Istenítéletet is, valamint a Csiszár Imre-féle Az ünnepet, míg a Koldusopera megtekintését az utolsó napokra hagyta.
Készülődik már a PNSZ is a nagy eseményre, a város a verseny kezdetéig anyagi segítséget ígért néhány rekonstrukciós munka elvégzéséhez, így az erkély rendbetételéhez, ám a technikai fejlesztésekre továbbra sincs forrás. Miután idén a Jókai és a Színház térre költözik át a fesztivál központja, így az Alexandra könyvhétnek nincs helye, vagyis csökken az OFF-méret is.

Tehát a 9. POSZT-on vélhetően nem lesz a tavalyihoz hasonlóan 225 rendezvény, mindemellett most is legalább félszázezer érdeklődőre számítanak. Azt is jelezték, hogy minden korábbinál több színházzal kapcsolatos programmal kalkulálnak. Utcaszínházak lépnek fel szerte a városban, és színművészek adnak önálló esteket kávéházakban, vendéglőkben, de a záró gála is sokkal érdekesebb lesz az eddigieknél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!