Kultúra

2009.04.25. 10:56

Elfogadták Brüsszelben az EKF-beszámolót

Az Európai Bizottság ellenőrző testülete előtt számolt be a kultúrfővárosi programról a pécsi EKF vezetősége. A jelentést elfogadták, és egy másfél millió eurós díj odaítéélése is elképzelhető.

Cs. L.

Beszámolt a héten Brüsszelben az Európai Bizottság oktatási és kulturális főigazgatóságához tartozó illetékes monitoringbizottság előtt a pécsi küldöttség a 2010-es EKF projekt állásáról. Nemcsak Pécs, hanem a másik két 2010-es főváros, Essen és Isztambul képviselői is számot adtak külön-külön, zárt meghallgatáson projektjükről – mondta Tóth Bertalan alpolgármester. Előzőleg minden anyagot írásban kiküldtek, a meghallgatás után pedig kérdésekre válaszoltak. Többek között megnyugvással vették a bizottsági tagok, hogy az önkormányzat és a kormányzat is kötelezettséget vállal a pénzügyi háttér biztosítására.

Szalay Tamás, az EKF kulturális igazgatója szerint igen jó hangulatú, konstruktív megbeszélés zajlott, semmiféle ellenséges hangot nem észleltek. Tudomásul vette a bizottság, hogy a legutóbbi, 2007-es beszámolóval ellentétben a beruházások átadási határideje jelentős csúszást szenved, de elfogadták, hogy alternatív helyszíneken megtartják a programokat. Érdekelték még őket a projekt hosszú távú hatásai, a civilek bevonásának módozatai, a balkáni kapcsolatok részletei is.

A bizottság néhány hét múlva dönt arról, hogy Pécs kiérdemli-e a kultúrfővárosok történetében először kiadandó Melina Mercouri-díjat, amely másfél millió euróval jár együtt. Az összeget a város programok finanszírozására fordíthatja.

A pécsiek monitoringjelentése rövidesen olvasható lesz a www.pecs2010.hu honlapon.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!