Kultúra

2009.04.03. 18:06

Látványos koncertek, kísérletező újdonságok

A progresszív muzsika fénykorát idéző szimfonikus rock, zenemű hatszáz előadóval, friss oratórium ősbemutatója vár a baranyai zenekedvelőkre.

Mészáros B. Endre

A dzsesszbarátok az utóbbi fél hónapban Pécsett megkaptak mindent, mi szemnek, fülnek kellemes. Nos, az igényes zene hívei nem pihenhetnek ezután sem, mert most meg a progresszív rock és klasszikus muzsika kuriózum koncertjei következnek.

Az első nagy buli jövő szerdán lesz a PTE Szigeti úti aulájában, ahol a világ egyik legkeresettebb karmestere, Howard Griffith vezényli a Pannon Filharmonikusokat, míg a szólót hazánk legfrissebb világsztárja, a még mindig csak 24 esztendős, s a Földgolyó legnagyobb csellóversenyein győzedelmeskedő pécsi Várdai István játssza.

Ez azonban csak a bemelegítés az extra ínyencségek felé. Mert 18-án a Bazilikában egy vadonatúj oratórium ősbemutatója lesz, koncertlemez-felvétellel. Davor Bobic Ézsaiás passiója hangzik el, speciális hangeffektusokkal. Nem akármilyen felajánlásból született ez az alkotás, tudtuk meg Horváth Zsolttól, a pécsi zenekar igazgatójától, hiszen Varasd (a zeneszerző lakhelye) és Eszék (a közreműködő kórus városa) egykor szintén Baranya egyházmegye része volt. A Pécsi Püspökség ezeréves ünnepe előtt ily módon tisztelegnek a dél-baranyai hívők.

Az utóbbi évek legkülönösebb zenei programja azonban április 28-án jön. Ezt az estet leginkább a Deep Purple együttesnek a Royal Filharmonikusokkal közös londoni koncertjéhez lehet hasonlítani, ám ez még annál is kimunkáltabb, összecsiszoltabb rockszimfónia, az After Crying rockegyüttes szerzeménye. A klasszikus zenei végzettségű rockcsapatról tudni kell, hogy időnként metálos keménységgel játszanak, máskor meg a kortárs zene határán egyensúlyoz. Itt már nem helytálló fogalom a crossover jelző, mert annál sokkal komolyabb, kiforrottabb stílusról, minőségibb zenéről van szó. Hogy a két műfaj között van átjáró, az most egyértelműen kiderül, s remélhetőleg ezen a kapun jó néhányan át is ruccannak körülnézni a számukra szokatlan másik oldalra.

Ha az After Crying-szimfónia a legkülönösebb, akkor Mahler Ezrek szimfóniájának előadása a legmonumentálisabb és leglátványosabb koncert lesz a pécsi zenekar új időszámításának történetében. Mert a Pécsi Püspökség ezeréves ünnepén, augusztus 23-án hatszáz zeneművész és énekes hallható majd a Bazilika előtt. A Pannon Filharmonikusokat Kocsis Zoltán társulata, a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusai segítik ki, és a pécsi kórusokon túl az ország összes hivatásos énekese itt lesz, összesen mintegy négyszázan – számolt be az előkészületekről Hamar Zsolt, a koncert karnagya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!