Kultúra

2009.04.27. 14:24

Reggae-sztár egyenesen Jamaicából

Negyedik alkalommal rendezik meg a Batta Dem fesztivált Pécsett, s ezúttal a reggae őshazájából is érkezik egy olyan világhírű csapat, amelyik először jár Magyarországon.

Mészáros B. Endre

A reggae-zenéről szól ez a hétvége, május 1–2. között a pécsi Ifjúsági Házban ott lesz újra a legjobb hazai banda, a Ladánybene27, s jön egy eredeti jamaicai együttes is, Ryan Thomas aka Jahmali és hattagú zenekara, melynek ez lesz az első magyarországi fellépése. Jahmali egyébként az ezredfordulón El Shaddai című albumával futott be a reggae-világba, és ilyen originál reggae-t Pécsett még soha nem lehetett hallani. Jahmaliról tudni kell azt is, hogy sajátos koreográfiával indít minden koncertet. Addig ugyanis soha nem kezd el játszani, amíg be nem hergeli a közönséget. Olykor 5–10 percen át csak szövegel, s ha már táncra készek az első sorok, akkor csap a húrok közé.

Hogy hol tartunk mi a jamaicai alapokhoz képest, arra a Ladánybene27 ad majd választ, akik két év után ugyancsak viszszatérnek a Batta Demre. Összesen öt reggae-banda hallható az IH-ban, köztük a korábbi reggae-tehetségkutatók győztesei közül a Knotty Headz, vagy a győri Újkút HK, ők például rengeteg Bob Marley-dallal jelentkeznek.

A Sound system összeállításokból (a zenészek helyett DJ adja a hátteret és az énekesek szerepelnek élőben) is öt lesz. A pécsi Zagastic nyitja a sort, tudtuk meg Kerekes Kornéltól, a fesztivál főszervezőjétől, a Zagastic basszusgitáros DJ-től. – Most adtuk ki új lemezünket Hot Stuff (Forró cucc) címen és a teljes anyagot leadjuk. Mi több, készül már a harmadik albumunk is, erről is elhangzik néhány szám.

Keko beszámolt arról is, hogy nem zavart be a Batta Demnek a Pécsi Egyetemi Napok két reggae-fellépője, az Irie Maffia és a PASO, hiszen az egyik a populáris vonulat képviselője, a másik pedig skában utazik, az IH-ban viszont tiszta autentikus reggae-t ad két napon át. A soundnál maradva lesznek itt a Zagasticon túl is húzós DJ-k. Jön például Menelik, a szegedi Szélinger Balázs, aki korábban reggae-professzorként tartott előadásokat Pécsett, Ce’Anne pedig a leánya, aki kitűnő énekesnő. A Jafa Mafia sound sem akármilyen összeállítás. Captain Midnite a vezéralak, aki Új-Zélandon terjesztette el a közelmúltban ezt a zenei stílust, s hazatérve Foka Grasszal mutatja be egyéni újdonságait.

A pécsi rasztafeszt azonban nem csak a zenéről, hanem a pozitív gondolkodásról és a szeretetről is szól. Az Emberség Erejével Alapítvány a fesztivál ideje alatt emberi jogokkal kapcsolatos filmeket vetít, és emberi jogi kaszinó is lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!