Kultúra

2009.06.13. 16:42

Ingyenbulik a Sétatéren egy újabb nyári fesztiválon

Egy újabb fesztivál indul a Bazilika előtt, melyből további négy programsorozat ágazik le a következő tíz nap során.

Mészáros B. Endre

– Sok a kritikusa az EKF-nek, pedig már az idei pécsi kultúrprogram is versenyre kelhet jó néhány korábbi kulturális főváros teljes eseménysorozatával. A most következő Sétatér Fesztivál például olyan extra szabadtéri programcsomaggal jelentkezik, amilyent csak igen kevés korábbi helyszín tud felmutatni – vezette fel a június 13–21. közt rendezett találkozót Szalay Tamás, a Pécs2010 EKF projekt kulturális igazgatója.

Az ingyenes koncertek és táncestek tucatjait felsorakoztató rendezvény (az EKF-keretből 18 millió forinttal támogatják, de más pályázati források is segítik a megvalósítást) pontosan azért született, hogy a város lakóit kivigye a közterekre, az utcára, mediterrán hangulatot teremtve mindenütt a belvárosban. A Sétatér Fesztivál (korábban Művészeti és Gasztronómiai Hetek) immár 12. alkalommal hoz sztárokat Pécsre. Elsősorban két helyszínre, a bazilika előtti térre és sétányra, valamint a Barbakán várárokra összpontosítva, mindemellett tucatnyi környező intézményt és parkot is bekapcsolva.

Tíz nap alatt több mint száz program zajlik itt, melyből ízelítőül kiemelünk néhány érdekességet. Jön például Palya Bea egy gyermekműsorral, helyi színekben a Neofolk zenekar új lemezét mutatja be, a Kaláka és a Szélkiáltó együttes közös jubileumi koncertet ad (előbbi 40. a pécsiek pedig 35 éves fennállásukat ünneplik). A Pécsi Balett két vadonatúj egyfelvonásosának lesz premierje, s külföldi zenekarok is bemutatkoznak, igen eredeti stílusban. Az osztrák !Deladap például progresszív dzsesszt vegyít roma elemekkel spékelt balkáni punkkal és flamencóval, a német Mardi Grass.BB pedig New Orleans-i fúvós blueszenét játszik karneváli hangulatban, Tom Waitset idéző beütésekkel. Esténként filmeket vetítenek, a Sebő együttes és Tolcsvay Béla elbúcsúztatja a reneszánsz esztendőt, s jön a LADO Horvát Állami Népi Együttes is.

Négy önálló kis fesztivál színesíti emellett a történéseket. A tudomány és a művészet átjáróit feltáró Pécsi Art Geometrica mobil planetáriumot emel a Várfalsétányra és lézerfénnyel festi meg a bazilikát belülről, a kortárs és improvizációs zenei találkozón pedig a World & Jazz hallható, Sárik Péterrel, Horváth Kornéllal és Lantos Zoltánnal a soraiban. Ezúttal is lesz Múzeumok éjszakája 20-án 18–24 óra között, amikor rendkívüli tárlatvezetéseken nyílnak meg olyan ajtók, ahová máskor nem lehet bejutni. A Zene Ünnepén, 21-én pedig 15 helyszínen mindenféle változatban szól majd a muzsika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!