Kultúra

2009.07.24. 16:48

Beköszöntött Pécsre a világ egy hétre

Alig kezdődött el, máris a vége közeleg, úgy repül az idő. Így vagyunk legtöbbször a számunkra kedves dolgokkal, melyek közé értjük Pécsett a Nemzetközi Kultúrhetet (ICWiP) is, már jó ideje.

Babos Attila

Vasárnap háromszáz szempárból csordul ki majd legalább egy könnycsepp, amikor pakolni kell a bőröndbe, búcsúzni a társaktól, és hazamenni, a világ minden tájára. Több mint ötven országba indul majd repülő ezekben a napokban, amelyek utasai közt lesznek sokan, akiknek Magyarország neve már nem tűnik majd oly távolinak, megfoghatatlannak, és Pécs nevét is megjegyzik talán egy jó időre, akár évtizedekre is. Sőt, mesélnek majd róla szeretteiknek, az otthonmaradt barátoknak, csoporttársaknak, továbbadják hírét, ez világosan kiderült számomra kedden este és szerdára virradó éjjel, a pécsi Ifjúsági Házban tartott nyilvános ICWiP-bulin. A legtöbben ugyanis úgy kerültek ide, hogy hallottak Pécsről és fesztiváljáról barátaiktól, csoporttársaiktól, s maguk is felkerekedtek – ezt ugyanis többen is mesélték. Mások az interneten találtak rá a tizenhárom éve alapított fesztiválra, így jöttek idén először Pécsre, a kultúrhétre Brazíliából is diákok, míg az első gambiai hallgatót maga a nagykövet ajánlotta be.

Az ICWiP egyedülálló hangulatát még elcsípheti Pécsett szombat estig, aki beköszön esténként a Barbakán tövében kialakított fesztiválutcába, ahová nem csak a különleges, bábeli atmoszféráért érdemes ellátogatni, de a kultúrhét szervezői által felkért művészek koncertjeiért is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Görögországot, Spanyolországot is több hallgató képviselte Pécsett az ICWiP-en (fotó: Csortos Szabolcs)
[/caption]Érdemes azonban leülni a kedves, nyitott fiatalok mellé annak, aki kedvet érez ahhoz, amiért ők idejöttek, új embereket, kultúrákat megismerni, hisz azt a hatást erősíthetjük vele, amely a fesztivál fő erénye: Pécs megismertetését, egy remek, felbecsülhetetlen városmarketinget. A legaktívabb és kreatívabb korosztályt foghatjuk meg, a fiatalokat, akik évek, évtizedek múltán jó szívvel térhetnek majd ide vissza turistaként. Az egyik legfontosabb ugyanis, ami kiderült most kedden is, és az eddigi ICWiP-eken is, hogy számtalan kapocs van közöttünk, emberek között, függetlenül attól, hogy milyen országban, kultúrában, földrészen nőttünk fel. És ezek, mi sem természetesebb, a legegyszerűbb, legősibb, legtermészetesebb dolgok: a zene, a tánc, a kultúra, a finom ételek, a jó könyvek, filmek szeretete, ahogy idetartoznak olyan értékek is, mint a barátság, az együttműködés, az elfogadás ereje. Szerencsére az ICWiP-nek ezt sikerült Pécsett is bebizonyítani.

„Pécs és Magyarország eszembe juttatja a hazámat”

Baris Uyar (29) –  Isztambul, Törökország – Második alkalommal járok Magyarországon, a múlt télen két napot töltöttem Budapesten. Végzős villamosmérnök hallgató vagyok Isztambulban, a kultúrhetet egy csoporttársam ajánlotta a figyelmembe, ő két éve járt itt. Tudok róla, hogy Pécs is EKF-város lesz jövőre. Amit láttam belőle, az nagyon tetszett, ám ez egy kisváros, nekem szokatlan, de Magyarország azért is kedves nekem, mert szerintem sokban hasonlít Törökországra. Az emberek igazán barátságosak, a lányok pedig valóban nagyon szépek.

„Érdekelnek más országok, kultúrák, kapcsolatok”

Peyman Zarrineh (28) – Loewen, Belgium, az iráni származású fiatalember Belgiumban tanul, a loeweni katolikus egyetem PhD-hallgatója. – Negyedik alkalommal járok már a pécsihez hasonló kultúrhéten, kétszer Németországban, egyszer pedig Tunéziában. Két éve hallottam a pécsi fesztiválról az egyetemen. Mivel nagyon érdekelnek más kultúrák, emberek, országok, szívesen jöttem ide is. Vannak magyar barátaim is, ők budapestiek, akiket Brüsszelben ismertem meg, Erasmus-ösztöndíjasként tanultak Belgiumban, velük találkozom is, miután az ICWiP-nek vége lesz.

„A válság lesújtott Spanyolországra is, de bizakodom”

Victoria Molina (22) – Malaga, Spanyolország: – Végzős újságíró-hallgató vagyok a malagai egyetemen, és nagyon bízom benne, hogy egy rádiónál vagy egy újságnál el tudok helyezkedni. Annak ellenére hiszek ebben, hogy lesz munkám, hogy a gazdasági válság – amelyről itt Pécsett sokat beszélgetünk – Spanyolországot sem kerülte el, négymillió munkanélküli lett hirtelen a 42 milliós országunkban, ahol így 25 százalékos lett a munkanélküliség. Először vagyok Magyarországon, az ICWiP egyik szervezőjével Portugáliában ismerkedtem meg, erasmusosok voltunk.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!