Kultúra

2009.07.11. 22:48

Bezárta kapuit a Rockmaraton

Hat (+1) nap, több mint 100 zenekar, leírhatatlan hangulat, töménytelen mennyiségű alkohol, zsigerekig hatoló hangerő, felejthetetlen pillanatok, szakadó eső után szikrázó napsütés.

WR

Vasárnap - És a hetedik napon megpihen…

Egy hét kemény Rockmaraton után a végkimerültség szélén táncolok. De nekem legalább van hangom. Rutinos maratonisták ezzel pont fordítva vannak. Hat (+1) nap, több mint 100 zenekar, leírhatatlan hangulat, töménytelen mennyiségű alkohol, zsigerekig hatoló hangerő, felejthetetlen pillanatok, szakadó eső után szikrázó napsütés.

Nagy vonalakban ez volt a héten a rockermennyországban. Aminek az ajtaja most bezárul. A környéken lakók fellélegezhetnek. A fesztiválozók meg elkezdhetik számolni a napokat a következő rajtig. Mert egy biztos: míg a Föld kerek, mindig lesznek rockerek.

Szombat - Öreg rocker nem vén rocker

Zöld füst, zöld karszalagosok, örökzöld rock slágerek. Zöld utat kapnak a megállíthatatlan P. Mobil dalok a MobilMánia előadásában. A hazai rockzene élő legendái: Vikidál Gyula, Rudán Joe, Kékesi László és Zeffer András látványos színpadi elemekkel teletűzdelt koncerten bizonyítják a népes hallgatótábornak: öreg rocker bizony nem vén rocker. És a két forintos dal sem inflálódik, sőt! Jobban szól, mint valaha.

Eközben a kisszínpadon a 16 éves Alvin és a Mókusokra ugrál a hasonló korosztály. Remeg a padló, színesek a tarajok és rájövök, hogy a punkok tényleg hallhatatlanok. Még így hat nap gyűrődés után is irigylésre méltóan sok energiájuk van. Rekedt hangok vallják: „Együtt vagyunk békében, ezen a földtekén” És tényleg egy hatalmas önfeledt masszaként mozog együtt az egész sátor.

– Általában nagyszínpadon játszunk – mondja Pásztor István (művésznevén Alvin) a frontember – Itt most pont nem. De nem rökönyödök meg rajta, a hangulatból semmit nem vett el. Szeretjük a pécsi közönséget.

21:55 - Durva jó a buli

A szervezők idei célkitűzése sikerült: rengetegegen jöttek le a városból. Óvatos becslésem szerint 9000-en lehetnek. Zöld karszalagos kezek a magasban ütik az egyet Deák Bill és Hobo érces hangja alá. Kicsit hűvös van. Nem úgy a Rockerek.hu színpadon.

A kicsi sátorban a SKA-Pécs forrósítja a hangulatot. „1 óránk van rá, hát elkezdjük” - mondja a frontember, és belecsapnak. Bele a közepébe... A szám végére a félig üres sátor megtelik pörgő ritmusra táncoló sokasággal. „Az új király a SKA-Pécs” - tudjuk meg. „NAGYSZÍNPADRA! NAGYSZÍNPADRA!” - jön a válasz a közönségtől.

Mikor Jenőtől (aki időközben előkerül) megkérdezem, mit érdemes tudni a ska zenéről, csak sodródik tovább a ritmussal, és mosolyog. Szerintem ennél nem is kell több. Még a hangtechnikusok is fülig érő szájjal táncolnak. De hogy erre tulajdonképpen hogyan is kell? A lényeg, hogy az ellentétes karodat és lábadat lóbáld miközben ugrálsz. Plusz add hozzá a saját mozgáskultúrád, és a többit bízd az ösztöneidre. Egy lila foltomba került ez az információ.

„Holnap mindenki örül, ha túléli a ma estét” - csípek el egy mondatot. Ehhez nincs hozzáfűzni valóm.  

20:13 - „Jól álltuk a sarat”

Crazy little things called love - szűrödnek ki a karaoke dallamai a Toxic sátorból. A Rockerek.hu színpadon meg az bizonyosodik be, hogy a hatalmas jó hangulat nem a tömeg függvénye. Kábé negyven embert mozgat a ska ritmusa, a Bőgőmasina nevű formáció tolmácsolásában. „Erre egyáltalán hogy kell táncolni?” - kérdezi egy mellettem álló férfi. - „Senki nem tudja, de senkit nem is érdekel! - kiabálom - Csak ahogy érzed”.

Hanisch András frontember értékelt a koncert után: „A Rockmaraton egy kivételes rendezvény, mert olyan zenekarok játszhatnak a kisszínpadon, akik nincsenek annyira előtérben. Ennek is köszönhető, hogy tud teret nyerni a ska zene Magyarországon.”

Az utolsó nap okán Varga Zoltán, főszervezővel beszélgettem. „Összessségében elégedett vagyok mindennel. Nem túl jó időjárást fogtunk ki, de elég jól álltuk a sarat. Annak nagyon örülök, hogy buli nem maradt el - mondta. - A pénteki és a szombati napon szerettük volna a városi embereket lecsábítani. Ez tegnap elég jól sikerült, reméljük ma is fog. De nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy 2010-ben nagyon markáns arculata lesz a Rockmaratonnak. Ez lesz a legdurvább rockfesztivál” - mosolyog. Kíváncsinan várjuk. Nagyon kíváncsian.

Ahogy a ma estét is. A Piramis, Deák Bill és Hobo, a Mobilmánia és a Karhago várja a nagyközönséget a nagyszínpadon. A Rockerek.hu sátorban pedig a ska hódít magának teret, zárásképp pedig Komár Laci... nos, ő nem tudjuk, hogy mit csinál. Majd kiderül.

Mentés másként: egy jó fotó most Rockmaraton-relikviákat hozhat!

Mindenkinek emlékezetes lesz a Rockmaratonon eltöltött idő, amihez a bama.hu külön is hozzájárul: emlékfotóversenyre várjuk a fesztválozók képeit.  Fotózzátok le magatokat a bama.hu molinójával, küldjétek be a képet és nyerjetek Rockmaratonos ajándéktárgyakat!
Részletek itt: http://bama.hu/verseny/137

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!