Kultúra

2009.07.27. 11:17

Operalia 2009: Simon Brigitta középdöntőben, a pécsi Gál kiesett

Bejutott a középdöntőbe Simon Brigitta szoprán az Operalia nemzetközi énekesverseny zarzuela kategóriájában; az operaénekesek között azonban ő és a másik két magyar résztvevő, Kun Ágnes Anna és Gál Máté is kiesett a szombaton és vasárnap Pécsett rendezett elődöntők során.

(forrás: MTI)

A világ vezető operaházainak igazgatóiból, valamint neves művészekből álló zsűri hétfőn hajnalban hozott döntését a verseny alapítója, Plácido Domingo hirdette ki az elődöntők helyszínéül választott Pécsi Nemzeti Színházban.

Elmondta: a baranyai megyeszékhelyen bemutatkozott 48 művészből az opera kategóriában 24 folytathatja a hétfői középdöntőben, a zarzuela, azaz a spanyol népi drámai daljáték-részleteket előadók közül pedig Simon Brigitta is a továbbjutók között van.

A világhírű spanyol tenor elégedettségét fejezte ki a rendezvény színvonalával kapcsolatban, egyben reményét fejezte ki, hogy az énekesek a középdöntőben még jobb produkciót nyújtanak.
 
 
Plácido Domingo és a zsűri többi tagja munkában
 
A résztvevők az elődöntőkben zongorakísérettel négy operaáriát adtak elő saját nyelvükön, valamint egy zarzuela-áriát. A középdöntőben a feladat egy, a zsűri által választott opera- és zarzuela-ária eléneklése. Az augusztus elsejei budapesti döntőbe tízen jutnak, ők már a Plácido Domingo vezényelte Pannon Filharmonikusok zenéjére énekelhetnek a Magyar Állami Operaházban.
 
A bírálók a három legjobb női és férfi operaénekest 30 ezer, 20 ezer, illetve 10 ezer dollárral jutalmazzák, emellett négy külön elismerést, köztük a legjobb zarzuela-énekes 10 ezer dollárral járó díját is odaítélik.

Címkék#Pécs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!