Kultúra

2009.07.09. 13:08

Rockba oltja Hernádit a Zorall - Rockmaraton, csütörtök

A karszalag színe fehér, a karaoke-sztár ma is Rocktóber, a vizespóló ma sem marad el, a Zorall pedig fergetegeset alakít a Sohase mondd keményrock-változatával.

W.R.

22:03 - Zorall: Joker-mosoly a lányok arcán, Hernádi Judit rockba csomagolva

Nyolc előtt valamennyivel épp sietek át a Rockerek.hu színpadhoz,, amikor rockba csomagolva csendül fel ">Hernádi Judit Sohase mondd című slágere. Emellett én se mehetek el csak úgy. Zorall a Hammer World színpadon. És még csak hangolnak.

Nyolckor a húrok közé csapnak, két táncoslánnyal a színpadon. Akiknek a mosolyát még Joker is megirigyelné. A különbség csupán annyi, hogy az övék igazán szívből jön. De úgy látszik, ugyanolyan fertőző, mert egyre több arcon bukkan fel a közönség soraiban is. Felfelé görbülő szájjal énekli mindenki az elnyűhetetlen slágereket. „Mi ezeken nőttünk fel, azért szeretjük ezeket a számokat. És azért játsszuk őket. Csak kicsit alakítunk rajtuk” - avat be Hangya, a basszusgitáros.

És szereti a közönség is, akit akaratlanul hív táncba az Álomarcú lány és Maréna. A leghátsó sorokban ugyanúgy, mint az elsőkben. Táncol az egész tánctér. Majd fogadalmat tesz: „Én (Szendrey Zsolt Károly - mondja a frontember) esküszöm, hogy Zorallt el nem hagyom. Eszem-iszom, dínom-dánom, itt a Padre előtt fogadom, hogy Zorall akarok lenni”. De hogy ez mit is jelent pontosan? „Emögött nincsen ideológia. Minket is felavattak úttörőnek annak idején, most mi avatunk. Egyszerűen csak szórakoztatni szeretnénk” - mondja Hangya.

A Zorall szó szerintem fogalommá nőtte ki magát. Bármely dalszövegbe bármikor beépíthető, és be is építi Szasza, az énekes. Ráadásul úgy, hogy azt mindenki teljesen természetesnek veszi. De a koncerten bármilyen rendszeridegen jelenség teljesen magától értetődő. Úgy, mint a Fűrészdal az I love rock''n''roll dallamára, vagy az ">Ajándék című karácsonyi dal nyár közepén. A rockerek imádják, gyermeki mosollyal vonatoznak, és „ha beindul, nincs megállás”. A hangulat odáig csúcsosodik, hogy  az előzőleg fellépett Romeó vérzik formációval együtt demonstrálják, miért vannak a jóbarátok. Megkockáztatom, hogy az idei Maraton eddigi legjobb hangulatú koncertjén ugrálhattunk.

És végül egy gyors lehetőség némi összehasonlító elemzésre: a Valami véget ért - eredetiben, ahogy Ákos szokta:

és ugyanez Zorall-módra:

 

Mentés másként: egy jó fotó most Rockmaraton-relikviákat hozhat!

Mindenkinek emlékezetes lesz a Rockmaratonon eltöltött idő, amihez a bama.hu külön is hozzájárul: emlékfotóversenyre várjuk a fesztválozók képeit.  Fotózzátok le magatokat a bama.hu molinójával, küldjétek be a képet és nyerjetek Rockmaratonos ajándéktárgyakat!
Részletek itt: http://bama.hu/verseny/137

19:12 - Rocktóber a karaoke-sztár

Fél hat. A klasszikus rock dallamai szűrődnek ki a Toxic sátorból. Karaoke-val szórakoztatják magukat és egymást a fesztiválozók minden délután öttől félhétig. Némelyik megdöbbentően jó, de az átlag teljesítmény is mindenképpen a hallgaható szint fölött van.

- Egy ilyen rendezvényen általában olyanok állnak a színpadra, akik amatőr zenekarban énekelnek, esetleg csak hobbiból, de nagyon sokat - árulja el Temesi Zsolt, a házigazda. - Ezért ilyen magas a színvonal. Egy jól előadott karaoke számhoz is sok bátorság és rutin kell.

Talán ezért szereti annyira a közönség Rocktóbert.
-  Hétfőnként rendszeresen járok énekelni Pesten - monjda. - Itt meg minden délután. Nagyon örülök neki, hogy tetszik a közönségnek - mosolyog a délutáni sztár, aki már a színpadra lépésnél nagy tapsot kap.

De nem ő az egyetlen, akit ismer a közönség. Nagyjából ugyanaz a csapat jön össze karaokezni a sátorban, minden nap pár új arccal kiegészülve. Mindenesetre őket nem úgy kell összevadászni, mint a Vizespóló szépségverseny résztvevőit. 
- Csak kiteszek egy papírt, és percek alatt teleírják - mondja Zsolt.

Mikor hatkor kijövök a sátorból, meglepődve veszem észre, hogy megint jó sok ember gyülekezik a nagyszínpad előtt. A mai karszalag fehér, a Hammer World színpadon  Rómeó Vérzik, Zorall, Dalriada és My Dying Bride. Mi lesz it?!

13:01 - Punnyadás van délelőtt a Malomvölgyben

(Hangulatképek csütörtökről ITT.)

Délelőttönként gyerekmegőrzővé szelídül a Rockmaraton. Még a sátrak is gombaházaknak festenek a domboldalban."Punnyadás van" - mondja mindenki. Sokan még alszanak, vagy most ébredeznek. Kócos tekintetek csattognak a zuhanyzók felé, vagy kutatnak a reggeli kávé/gyógysör után. Az aktívabbak ezen már túl vannak úgy tíz óra magasságában. Ők bemennek a városba, ki a tóhoz, vagy a Toxic sátorban hallgatják a tehetségkutatót, csak úgy megszokásból.

A maradék megpróbálja hasznosan eltölteni a szabadidejét az Off-Rock programokon, ahol civil szervezetek rockmentes kikapcsolódással várják az érdeklődőket. A Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. pedig fesztiválhoz illő sportokkal várja a legaktívabbakat: petanque, kötélhúzás, méta, kispályás foci és póker a program. A jutalom pedig italjegy (értsd: sör) a győzteseknek.

A ZÖFI most is zöldre nevel. Nem kékre-zöldre, csak környezettudatosra. Ráadásul úgy, hogy észre sem veszed. A tetrapack pénztárca vagy fülbevaló hajtogatása közben remélhetőleg mindenki elgondolkozik azon, hogy nem minden szemét, amit annak látszik.

A honvágyasok a VideÓl-ból küldhetnek videoüzenetet az otthon maradottaknak. Meglepő, hogy milyen kevesen élnek vele. A tetoválósátorban sincs nagyobb érdeklődés. „Talán hét vége felé” - mondja a kivarrt tulaj - „akkor jön a fizetés”.

A Menedék sátor viszont tele van. A hatalmas párnák, mint üllőalkalmatosság még mindig nagy sláger. Sakkoznak, olvasnak, vagy kártyáznak. (Igen, diktátorkártya. Még mindig. Néha uno). A Sheriff irodában új jelentkezők várják, hogy levadásszák őket. Sörjegyért, természetesen.

Töltődnek a telefonok, és a fáradt fesztiválozók. Hát ez megy... meg a bárányfelhők.

<!-- Rockba oltja Hernádit a Zorall - Rockmaraton, csütörtök A karszalag színe fehér, a karaoke-sztár ma is Rocktóber, a vizespóló ma sem marad el, a Zorall pedig fergetegeset alakít a Sohase mondd keményrock-változatával. W.R. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!