Kultúra

2009.11.12. 11:48

Elhunyt Tüskés Tibor

Súlyos veszteség érte a pécsi irodalmi, kulturális életet: 79 esztendős korában elhunyt Tüskés Tibor szerkesztő, irodalomtörténész, szervező.

M. K. (Dunántúli Napló)

Tüskés Tibor, aki még az idén is jelentkezett a Dunántúli Naplóban népszerű tárcáival, az elmúlt több mint fél évszázadban nem csupán Pécsett, hanem a magyar irodalmi életben is fontos szerepet játszott a Jelenkor, majd jóval később a Somogy című folyóirat főszerkesztőjeként. Már tanári munkája mellett is élénk kulturális szervezőmunkát végzett, számtalan könyv, tanulmány, cikk szerzője volt.

Tüskés Tibor Szántódon született 1930. június 30-án. Bár nagyon ragaszkodott „Somogyországhoz” és a Balatonhoz, azt követően, hogy 1953-ban tanárként Pécsre került, a továbbiakban a baranyai, pécsi irodalom közege lett számára a legfontosabb élettér.

Mintegy két évtizeden át középiskolában tanított, miközben öt rövid évre, 1959-1964 között a modern magyar irodalom egyik legfontosabb orgánumának, a Jelenkornak volt első, igazán meghatározó főszerkesztője, aki ízlését, saját értékítéletét érvényesített a szerkesztés során – egyre inkább a hivatalos irodalompolitikai irányzattal szemben. Egy Mészöly Miklós-dráma közlése után leváltották.

Tüskés Tibor azonban igazából sosem szűnt meg szerkesztő lenni, amit utóbb az is bizonyított, hogy 1985-ben az ő vezetésével indult útjára az akkori Baranya Megye Könyvtáron belül a Pannónia Könyvek sorozat, illetve a rendszerváltás után elvállalta a Somogy című irodalmi lap főszerkesztését.

Mindeközben azonban hihetetlenül termékeny volt irodalom- és kultúrtörtészként is. Köteteit nehéz lenne mind felsorolni, álljon itt néhány különösen népszerű Tüskés-kötet címe: Vallomás a városról, Testvérmúzsák, Nagyváros születik, Műteremben. Fontos és alapos monográfiákat írt kedves szerzőiről, többek között Kodolányi Jánosról, Nagy Lászlóról, Pilinszky Jánosról, Illyés Gyuláról, Rónay Györgyről és Veres Péterről. Jellemző volt Tüskés Tibor művészetről alkotott képére, hogy az egyes művészeti ágakat sosem önmagukban látta, hanem a társművészetekkel összhangban, így nem véletlen, hogy számos képzőművészeti munkát is publikált, például Martyn Ferencről.

Szervezőmunkájának legékesebb bizonyítéka az hatalmas levelezési anyag, amit már átadott a Petőfi Irodalmi Múzeumnak. Élete utolsó két évében a Magyar Írószövetség Dél-Dunántúli Csoportjának tiszteletbeli elnökeként továbbra is a régi irodalmi életét szervezte lelkesen, új és új ötletektől vezérelve.

Tüskés Tibor temetéséről később intézkednek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!