Kultúra

2009.11.01. 23:32

Már látszik a pécsi terek új arca

Széchenyi tér, Király utca, 48-as tér, Nevkó és Tettye - a helyszíneken járva látványos a változás. Járja be velünk a megújuló tereket!

Nyaka Szabolcs

Széchenyi tér

Megérkezett a Széchenyi téri kövek következő szállítmánya, így már az is látszik, hogy a szegélykövek mellett mivel burkolják majd Pécs központi terét. Mint Merza Pétertől, az EKF fejlesztési igazgatójától megtudtuk, a kő hivatalos elnevezése sárga lángolt gránit, színében ugyanakkor, mint láthattuk, kissé vöröses – így enyhén emlékeztet a Széchenyi tér korábbi burkolatának színére.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A szlovén Koper kikötőjén át Kínából érkeztek Pécsre a teret majdan burkoló gránitkövek
[/caption]

A téren áthaladók láthatják, hogy formálódik a majdani arculat: már lerakták a szegélyköveket, a városháza előtt kész a virágkazetta betonkaréja – ez azonban nem a végleges, hiszen egy gránit burkolatot is kap. Mellette szökőkút lesz, egy egyedi bronz alkotással, egy 8 méteres fűszállal a közepén. Merza Péter hangsúlyozta: a tér kamerákat is kap a programban, így óvják a vandáloktól.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A városháza előtti virágkazetták betonkaréja már elkészült, de ezek még egy gránitburkolatot kapnak (fotók: Laufer László)
[/caption]

Király utca, 48-as tér

A Király utca és a 48-as tér felújítása is javában folyik már. Utóbbi az egyetem közelsége miatt egy különleges tér lesz: szökőkúttal, egyedi ülőkőpadokkal, vezeték nélküli internetlehetőséggel, díszvilágítással – azaz kellemes napokon a diákok tanulhatnak, beszélgethetnek is a téren.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Király-házzal átellenben a díszköves járda alapozását végzik a munkások
[/caption]

A szobrok is megmaradnak, így a városi ünnepségeket is lehet ott tartani. A Király utca vége is díszburkolatot kap, jelenleg az előkészítő, alapozó munkák, illetve a régészeti feltárások folynak. Ide egy szélesebb járdafelülettel, teraszokkal ellátott mediterrán jellegű térséget álmodtak.

Nevkó

Két egyedi szökőkút, összesen 14 ezer négyzetméternyi térburkolat, árnyékolók, utcabútorok – befejezés előtt áll a NEVKO környékének rehabilitációja, amelybe az agóra és a buszmegálló átalakítása is beletartozik.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kollégium mögött egy különleges szökőkút kialakításán dolgoznak a munkások
[/caption]

Mint Merza Pétertől, az EKF fejlesztési igazgatójától megtudtuk, a teljes terület műszaki átadása megkezdődött. A tervek szerint ünnepélyesen pedig november 13-án adják át a megújult térséget.

Tettye

Ha válaszolni kell, hogy melyik lesz az a hely Pécsett, ahol az egész család jól érzi magát, akkor Tettyét kell felelni. Ugyanis már most látszik, minden adott lesz egy kiránduláshoz. Már alakulnak a különleges szökőkutak, amelyek inkább vízjátéknak nevezhetőek. A gyerekeket játszótér várja majd, s visszakerül a két nagycsúszda is – persze modernebb formában.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A játszótér még nem használható, de már nem kell sokat várni a kicsiknek
[/caption]

Formálódik a városi borház és körötte a szőlőskert. A Tettye-beruházás második üteme hamarosan indul: a Havihegyi-templom körül díszsétány épül, autóval a Zerge utca felé egy új úton lehet majd közlekedni, ez már készen van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!