Kultúra

2009.11.22. 14:10

Tananyag lesz a busójárás Mohácson

Busójárási útmutató készül Mohácson: a kézikönyv nem csak a közelmúltban szellemi világörökséggé választott hagyomány külsőségeit rögzíti, de a történeti háttér iskolai oktatását is segíti.

M. B.

Azt követően, hogy a közelmúltban felvették a világ szellemi örökségét tartalmazó UNESCO-listára a mohácsi busójárást, elkészült a már korábban elhatározott etikai kódex tervezete is. A Busójárási útmutató címet viselő anyagot társadalmi vitára bocsátották.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hagyományőrzés: szabályozzák a szarvakat is
[/caption]

A dokumentum egy része a télűző fesztivál történetét eleveníti fel. Kitér például arra is, hogy az álarcon a hagyományos kos- vagy kecskeszarv helyett más szarvat lehetőség szerint ne használjon senki, mint ahogy arra is, hogy a maszk festését a hagyományos színekkel végezzék.

A hagyomány továbbélésének zálogaként fontosnak tartják az útmutató készítői, hogy a mohácsi gyerekek már az óvodában megismerkedhessenek a népszokással, az önkormányzati általános és középiskolákban pedig a helyi tanterv részeként foglalkoznak a busójárással. Korábban sok kifogás érte a szervezőket, hogy a fesztivál kísérő rendezvényeit – többek között a koncerteket – a maszkások által bejárt területeken tartották meg. Ezt követően az ilyen jelegű produkciókat külön helyszínre költöztetik.

Az autentikus arculat megőrzését azzal is segíteni kívánják, hogy az olyan kézművesektől, akik korábban nem árultak a busójáráson, referenciamunkát kérnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!