Kultúra

2010.04.16. 19:34

Jiři Menzel lesz a CinePécs zsűrijének elnöke

Négy filmfesztivál is zajlik majd az év során a CinePécs égisze alatt: jön az elsőfilmesek nagy seregszemléje mellett májusban egy török, szeptemberben egy német filmhét is, és egy diákfilmes találkozó.

Mészáros B. Endre

„Azt szeretnénk, ha a Déli Kulturális Övezet felől úgy néznének ránk egy kicsit, mint a film fővárosára” – mondta Ruzsa Csaba a II. CinePécs Nemzetközi Filmfesztivál sajtótájékoztatóján.

Hogy miért most harangozták be az október 4–10. közötti EKF-es nemzetközi filmes rendezvényt? Egyrészt, mert most jelezte vissza Jiři Menzel, hogy elvállalja a zsűrielnöki tisztet, másrészt, mert négy filmfesztivál is zajlik majd az év során a CinePécs égisze alatt: jön az elsőfilmesek nagy seregszemléje mellett májusban egy török, szeptemberben egy német filmhét, és már a jövő hétvégén látható a XI. Nemzetközi Diákfilmfesztivál.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jiri Menzel lesz a zsűri elnöke
[/caption]

A Filmünnep, majd Moveast két éve már CinePécs néven fut a Dél-Dunántúli Regionális Filmalap szervezésében, s idén a négy programhoz 45 millió forintos EKF-segítséget és további 5 millió forintos központi támogatást szereztek eddig, de keresik a további forrásokat, mert a reális költségvetés 115 millióról szól – számolt be a dolgok állásáról a szervezők képviseletében Keresnyei János. Hozzátette, hogy jelentkezők máris akadnak szép számmal a bemutatkozásra Szerbiától Törökországig, de nem látják biztosítottnak a minőségi kínálatot kizárólag első filmes rendezők munkáiból, ezért olyan pályakezdő alkotók nevezését is befogadják, akik a második, vagy a harmadik filmjüknél tartanak.

A válogatást egyébként a Duna TV szakmai stábja végzi majd, és nem csak Menzel neve garancia a zsűriben a minőségre. Olyan társai lesznek, mint Igor Korsics, a tavalyi zsűrielnök, Andreji Gruzsnicki, a 2009-es fesztiváldíj, a Proxima nyertese. Lesz néhány újdonság is: a Filmmaratont például ezúttal már netes összeköttetéssel egyidőben Isztambulban és Essenben is megrendezik – mobillal, laptoppal kell öt szempont szerint egy nap alatt filmet csinálni –, valamint monstre filmzenei koncertet, és szakmai csúcskonferenciát is szerveznek.

A fiatalok versenye

A Cinepécs XI. Nemzetközi Diákfilmfesztivál április 23–24.-én zajlik a pécsi Ifjúsági Házban, amelyre 128 alkotással, több mint 15 órányi időtartamú anyaggal neveztek be. Egyre nagyobb tehát az érdeklődés, ez évtől pedig a határon túli magyarok alkotásai is részt vehetnek a vetélkedésben. A Pálfi György (a Taxidermia rendezője) vezette zsűri 23-án szombaton 4,5 óra válogatott anyagból voksol a legjobbakra, és a közönségdíjról is a nyilvános vetítést követően döntenek a nézők. A találkozóra idén 40 DVD és filmplakát terve érkezett, amelyeket a helyszínen kiállítanak.

Ruhr-vidéki filmipar

A II. CinePécs – Német filmhétre szeptember 2-9. között kerül sor, amelyen a Ruhr-vidék rohamosan fejlődő filmiparát mutatják be. Ezek az alkotások mintát adnak arra, hogy miként változhat meg egy vidék csupán az emberi szemléletváltás erejével, valamint egy térség filmiparának fejlődésével. Kiírnak ekkori leadásra egy a kitelepített németség gondjaival, helyzetével foglalkozó dokumentumfilmes tervpályázatot is, és itt döntik el, hogy melyik alkotás készülhet el. Az Essen 2010 pedig viszonossági alapon szintén tervezi egy Magyar Filmhét létrehozását.

Jönnek a törökök

A Török Félhold Hete elnevezésű EKF-program keretében május 13–19. között rendezik meg a török filmszakma legfrissebb alkotásait felvonultató II. CinePécs – Török filmhetet. Náluk egyébként sokkal nagyobb a nimbusza a filmeseknek, mint Európában, márpedig erre a pécsi találkozóra filmgyártásuk krémje, egytucatnyi producer és a legjobb rendezőik érkeznek. Többek között itt lesz Fatih Akin (Fallal szemben filmje Arany Medve-díjat kapott Berlinben), valamint Selim Evci, a Két világ rendezője, a török állam pedig fedezi a bemutatott alkotások jogdíjügyleteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!