Kultúra

2010.04.23. 15:46

Óriási kapuk nyíltak meg idén Pécs előtt Ausztriában

A pár éve még Pécsett, az EKF program művészeti igazgatójaként dolgozó Méhes Márton januártól bécsi Collegium Hungaricum vezetője. Az újdonsült igazgatóval beszélgettünk.

BAMA

– Mik az első tapasztalatai?
– Ausztriában nagyon jó Pécs fogadtatása, és ezt nemcsak a Magyar Turizmus Zrt. adatainak ismeretében mondom. Linznek köszönthetően ugyanis, amely a múlt évben viselte az EKF címet, érezni a várakozást, a ráhangolódást a magyarországi folytatásra. Mindenki számára világos, mit jelent a kiemelt kulturális évad egy városnak, egy országnak, és ez óriási kapukat nyit meg Pécs számára. Graz és Linz tapasztalatai alapján az osztrákok egyébként a kulturális fővárosok nagy kihívásait is jól ismerik, mint például az intézmények fenntartásának vagy a lakosság bevonásának a kérdéseit.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Méhes Márton nem a múlttal, inkább a jelennel és a jövővel foglalkozik
[/caption]

– Csak nem a hazai perpatvarokra utal?
– Nem foglalkozom már a múlttal. Izgalmas pontok egy ilyen hatalmas projektnél mindig is lesznek, de ezeknek nem szabad nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mint amekkorák valójában. A pécsi program vezetése az elmúlt egy, másfél év alatt óriási munkát tudhat maga mögött, ami maximálisan látszik.

Örülök annak is, hogy azok a programok, amelyekről még 2007-ben beszéltünk, például a Balkán világzenei fesztivál, a nemzetközi tánctalálkozó és az írói ösztöndíj program, ma mind ott olvashatók a műsorfüzetekben. És természetesen a helyi sikerhez mi is szeretnénk hozzátenni, amit lehet.

– Mire gondol pontosan?
– Ausztriában komoly érdeklődés mutatkozik a fotóművészet iránt, ezért két pécsi fotográfus munkásságát a nagyközönség elé tártuk. A néhai Szász János képeiből, amelyek minden túlzás nélkül kitehetők akár Robert Capa vagy éppen André Kertész alkotásai mellé, múlt hónapban nyílt kiállítás a Collegium Hungaricumban. Marsalkó Péter pedig egy, a Zsolnay-negyedről készült nagyszabású sorozattal mutatkozott be áprilisban az alsó-ausztriai Klosterneuburg Apátságában.
És május közepén pécsi fellépőkkel nyílik a Pécs Beach 2010 az osztrák főváros szívében, ahol naponta 1500–2000 fiatal látogató kíváncsi a jazz és lounge zenékre.

– Nincs honvágya?
– Nem tagadom, jó érzés megérkezni Pécsre. Biztos vagyok benne, az év vége felé, jövőre már sokan mondják, jól sikerült a 2010-es esztendő. Megérkezett az autópálya, felépültek az épületek, és a város bekerült a nemzetközi kulturális vérkeringésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!