Kultúra

2010.07.11. 12:29

Ír mágia, Hobo és Bill együtt, vörösingesek: Rockmaraton, vasárnap

Utolsó teljes napján nagy klasszikusokat és meglepő újdonságokat is hozott a malomvölgyi zúzda - tudósítónk kitartóan bulizik és beszámol.

P. Cs. (bama.hu)

13.20 - Foci, sör, koncertek: amiért ma is érdemes kimenni

Annak aki még nem utazott haza, vagy csak szeretné egy jó buli keretén belül megnézni a VB döntőt, vasárnap is nyitva áll még a fesztivál. A jegy csak 1500 forint, a hangulat biztosan jó lesz, sör is lesz bőven, koncertek is, a mérkőzést pedig óriáskivetítőn lehet követni majd.
Érdemes kilátogatni. 

12.26 - Ír mágia, családi Lord, Hobo+Bill, méltó zárás a Kovbojokkal: felidézzük a szombat estét

Ír mágia a Planet Noir sátorban: a Primordial koncertjén aki nyitott elmével lépett a frontember, Nemtheanga színe elé, egy varázslatos utazáson vehetett részt. Sodró lendületű zenéjük, szuggesztív dallamaik és a közönséggel intenzív kapcsolatot ápoló énekesük, akin látszott, hogy szívét lelkét adja bele dalaikba, magával ragadott minket és még sok mindenki mást is a helyszínen.

Mi magyarok könnyen együtt érezhettünk azzal amit ő érez akkor amikor az ír nemzet sorsáról, szabadságáról és elszalasztott lehetőségeiről énekel vagy beszél. Korábban nem ismertem a munkásságuk, de bennem most új rajongóra leltek, már csak emiatt az egy koncert miatt is megérte volna kimennem a fesztiválra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Primordial: ír mágia történelmi párhuzamokkal (fotó: Balogh Gábor)
[/caption]
A szombati hangulatképeket itt lehet nézegetni!

A Lord-koncertről barátaink meséltek, mint hithű rajongók. Az előadást kifogástalannak találták, nagyon tetszett nekik amikor az énekes leguggolva énekelt, így egy szintre hozva magát a közönséggel, leereszkedve a színpadi piedesztálról. Magunk részéről még annyit tudunk hozzátenni, hogy jártunkban-keltünkben megfigyelhettük, ahogy egész családok (apa-anya, gyerekek) szórakoznak felszabadultan zenéjükre, felemelő látvány volt.

Következő komplett bulink a Heaven Shall Burn volt. Támadtak a vörös ingesek! A zenekari beállást követően, melyet félszeg, légynek se ártani tudó, civil ruhás srácok követtek el (legalábbis ilyennek tűntek), egy perces átöltözést követően vörös inges, gyilkos bandaként tűntek fel a színpadon újra. Bár kihagytunk néhány ilyen címre esélyes koncertet, nekünk ez volt a leggyilkosabb buli amit láttunk a maratonon.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Támadnak a vörösingesek: Heaven Shall Burn (fotó: Balogh Gábor)
[/caption]

A tömeg fortyogott a brutális zenei impulzusok ütemeire, folyamatos volt a body surfing a pogozó tömeg tetején. A frontember hasonló intenzitással lakta be a színpadot, kezével hadonászva támasztotta alá, az egyébként dalszövegközpontú (!) metal core zenéjük mondanivalóját. A közönség lelkesedését több alkalommal is tisztán érthető "köszi" szóval viszonozta.

Annak ellenére, hogy ha minden igaz, első alkalommal léptek fel Magyarországon, megfigyeltem, hogy sok rajongójuk volt jelen a koncerten, többen is énekelték a szövegeket - legalábbis tátogták, mert a pusztító hangerejű riffek mellett a közönség énekléséből itt nem sok hallatszott.

Odaértünk még a Ska-Pécs hosszúra nyúlt bulijára, a Rockerek.hu sátorba. El lehet mondani, hogy minimum 120%-os telítettség volt, mivel a felnyitott oldalú sátorfalon kivül is rengeten álltak, sőt a sátor melletti bejárati útról is követték többen a koncertet. Nem volt tehát ok nélküli, a többször felhangzó "nagyszínpad, nagyszínpad" rigmus.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hobo és Deák Bill ismét barátsággal töltötte meg a nagyszínpadot (fotó: Balogh Gábor)
[/caption]

A Hobó koncert jelentős csúszással kezdődött, de megérte rá várni. Az est egyik fénypontját jelentette a Hobo és Deák Bill Gyula által közösen előadott "Hey, Joe!". Mindig megindító együtt látni ezt a két veterán énekest, különösen a dal utáni őszinte, baráti ölelésüket látva gondolkodhatott el az ember az igaz barátságon.

A Hobó-koncerten is szerte éneklő, boldog embereket lehetett látni, fiataltól az egészen idősig - mindenkinek ad valamit ez a zene.

Mi ezután szünetet tartottunk, hogy még talpon lehessünk az este utolsó fellépőjén, akiket a Rockerek.hu sátorból a jóval nagyobb méretű Planet Noir sátorba helyeztek át a szervezők, okos előrelátással. Lelkes és szép számú közönség várta tehát a Youtube-sztár Kovbojok "együttes" fellépését. Aki ismeri a srácok munkásságát, az értheti, hogy az énekes miért mondta ezt: "Hát mi vagyunk a fesztivál utolsó fellépői, bár azt nem mondanám, hogy méltó befejezés vagyunk."

Végeredményben a méltóság itt nem osztott, nem szorzott, hisz mindenki aki még talpon volt hajnali 2 és 3 óra között, azért volt itt, hogy kihasználja az utolsó koncertet még egy tombolásra. Zárószámként a Télapó című, egyik legismertebb daluk kibővített változatát hallgathattuk meg, melyre még egy télapó sityak is előkerült az egyik nyakba vett lány fején.

Ez után már csak a TOXIC sátor rockdiszkója maradt azoknak akik még zenére szerettek volna szórakozni, mi aludni próbáltunk volna, de a sátortábor sem nagyon akart elnyugodni még órákig, válogatott hülyeségeket kiabáltak egymásnak a sátrak előtt, illetve sátrakban tanyázó rocker baráti társaságok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!