Kultúra

2010.07.06. 19:22

Kultúrhét Goran Bregoviccsal, és más balkáni zenékkel

Egy héten át minden este két ingyenes koncertet adnak ismert csapatok a Bazilika előtti színpadon.

Mészáros B. Endre

Soha nem volt még akkora az ICWiP Pécsi Nemzetközi Kultúrhét, Európa egyik legnagyobb tematikus ifjúsági fesztiválja, mint ami július 24–31. között vár ránk. A Dóm téren egy héten át minden este két ingyenes koncert lesz egy hazai és egy külföldi előadóval, itt ünnepli többek között a 15 éves szülinapját a Heaven Street Seven, jön a Besh o droM és Péterfy Bori is. A határon túlról pedig az osztrák-orosz Russkaja, az amerikai Big Daddy Wilson, a szerb Zbogom Brusli érkezik, no és itt zenél Goran Bregovic, valamint egy nemzetközi EKF csapat, a Karawane 2010.

A 45 millió forintos összköltségvetésű projekt jórészt kultúrfővárosi pénzekből gazdálkodik, s mint a főszervező Tarrósy Istvántól megtudtuk, az összeg kétharmadát koncertekre fordították. A kultúrhét szellemi blokkjában, a nyári egyetemen pedig újraértelmezik tudományosan és művészeti szempontból a Balkánt, legalább hatszáz érdeklődő előtt, miután ennyi egyetemista regisztrált hetven országból az immár 14. ICWiP-re. A könnyűzenei sztárprodukciók is a Balkánhoz kapcsolódnak: nyitányként hallhatjuk a már említett Karawane 2010 együttest, mely török, német és magyar (hazánkat a csapatban a pécsi Zengő képviseli) muzsikusok közös formációja, s programjukat pedig nagy sikerrel mutatták be a múlt hónapban Isztambulban és Bochumban.

A másik kiemelkedő koncertet pedig az utolsó napon, július 31-én Kusturica világhírű zenésze, Goran Bregovic, valamint együttese, a Wedding and Funeral Orchestra adja. Ez egy igazi monstre előadás lesz, két és fél órán át játszanak majd délszláv népzenét világzenei körítéssel. Tarrósy István azt is hozzátette, személy szerint utoljára szervezi most az ICWiP-et, mely a későbbiekben mindinkább visszatér a régi formához, sokkal nagyobb hangsúlyt kap a nyári társadalomtudományi szabadegyetem jellege.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!