Kultúra

2010.09.29. 10:45

Árnykép és Tiszavirágméz

2010. október 1-én 19.30-kor a Pécsi Nemzeti Színház kamaratermében két előadással mutatkozik be a világhírű Magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely. Az előadások után interaktív közönségtalálkozó lesz Nagy József és Döbrei Dénes koreográfusokkal.

Pécs2010

Az est első darabját - Árny-kép - miniatúra - Nagy József nemcsak rendezte, hanem ő tervezte a fényt és a díszletet, ráadásul Anne-Sophie Lancelinnel közösen táncol is. Az alkotó megfogalmazása szerint a miniatúra „Árnyjáték élesben. Egy kockaformában táncol két ember. A kockalétbe kényszerített ember kitörése, azaz az anyagi létbe süppedt emberiség felemelkedése a tánckettős játékának témája."

Nagy József 1957-ben született a délvidéki Magyarkanizsán. A 70-es évek végétől Budapesten a Kecskés András vezette Szkéné társulatnál a pantomímjátékkal ismerkedett. Ezután Párizsba utazott, ahol Marcel Marceau-nál majd Etienne Decraux-nál tanult mímet és mozgást. Ekkor ismerkedett meg a bhuttóval, a kontakttánccal, az akrobatikával. 1987-ben mutatta be első önálló rendezését a Pekingi kacsát, amellyel felkeltette a világ érdeklődését. 2001. decemberében a Francia Köztársaság a kultúráért tett érdemeiért a Becsületrend lovagja érdemrenddel tüntették ki. A Filozófusok c. előadásért és a Dominic Mercy-vel készített duójáért pedig a francia kritikusok az év legjobb előadásának járó díjat adományozták Nagy Józsefnek. 2003-ban Magyarország egyik legkiemelkedőbb művészeti díját a Magyar Művészetért díjat nyerte el. 2006-ban az Avignoni Fesztivál társigazgatója. 2007-től a magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhely intézményével is dolgozik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tiszavirágméz - Döbrei Dénes előadása
[/caption]

A Tiszavirágmézet Döbrei Dénes rendezte, Kántor Kata, Varga Henrietta, Döbrei Dénes, Parti Péter (H - SRB) adják elő. A jelmeztervező: Varga Tünde Derkovics-díjas pécsi képzőművész, a díszletet Hegyi Csaba Derkovics-díjas pécsi képzőművész készítette, a fénytervet: Turcsányi Sándor, Szegedről. Rodolphe Bourotte (F) zeneszerző művét - Latifa la Forestier (F), Eliza Trockmé (F), Kovács Bendegúz - adja elő.

„Naplójegyzetek, útleírások, anekdoták füzére. Két pár: két nő és két férfi járja a világot. Városról-városra utazgatva időnként megpihennek az otthonnak nevezett albérleti lakásban. Ez a lakás valójában kofferek, utazótáskák, kartondobozok, könyvek, emléktárgyak telephelye... Az utazók állandóan változó belső világát szeretnénk feltárni, a boldog és fájdalmas érzések sokaságán át. Begyűjteni a virágzó füvek/virágok nektárját és e virágporokból megalkotni a Tiszavirágmézet."

Döbrei Dénes 1961-ben született Horgoson. Az Újvidéki Színművészeti Akadémián szerzett színész diplomát. Előbb a Szabadkai Népszínház, majd 1989-től Nagy József koreográfus Jel Színházának a tagja. „2000 óta sajátos színházi munkát végzek - mondta Döbrei Dénes -, Min Tanaka japán táncos- koreográfussal működök együtt, valamint Istok Kovačcsal (Szlovénia), Urbán Andrással (Szabadka), színházi rendezők mellett a színpadi mozgáson dolgozunk a színészekkel." Fontosabb rendezései: Solanum tuberosum, Tommato ou paradise, Öt kettőnek, Csend-ért, Ékezet, Napút a cédrus árnyékában, Bőrkert, Tiszavirágméz.

Belépőjegy: 1200 Ft. Jegyek a Pécsi Kulturális Központ Információs Irodáján (7621 Pécs, Széchenyi tér 1., +36 72 336-622, +36 72 336-622) kaphatók.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!