Kultúra

2010.09.15. 12:06

Ki lesz a színigazgató? Nem jutottunk közelebb a válaszhoz

Megtehette volna, de nem változtatott a szakmai bizottság javaslatán az önkormányzat kulturális bizottsága, így Balikó Tamás és Márton András neve került be a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjáról szóló előterjesztésbe, amelyet csütörtökön vitat meg a képviselő-testület.

M.B.E.

A hat pályázó közül szerdán az ötfős kulturális bizottság is Balikó Tamást és Márton Andrást javasolta a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára. Kérdés hogy a sajátos körülmények közt lezajlott döntés után szavaz-e egyáltalán a képviselő-testület.

Az előadó-művészeti törvény értelmében született egy szakmai bizottsági javaslat, amelyet ha akar, elfogad a kulturális bizottság, de dönthet másképpen is – vázolta a jogszabályi lehetőségeket a bizottsági ülés elején dr. Gáspár Jenő a polgármesteri hivatal humánfőosztályáról.

– Nem venném a bátorságot egy ilyen válogatott szakmai csapatot felülbírálni – vélekedett Gonda Tibor, a bizottság egyik szocialista tagja. – Korrekt volt a pályázat, nem véletlen a hatfős érdeklődés, és korrekt a döntés is, hiszen az egyik jelölt 17 éven át bizonyított a Pécsi Nemzetiben, a másik pedig kultúrdiplomataként, színészként, rendezőként, POSZT-válogatóként igazolta rátermettségét.

Meixner András, a bizottság másik ellenzéki tagja azzal erősítette meg ezt a gondolatot, hogy a hat közül ez a két jelentkező rendelkezik DLA-diplomával, vagyis a tudományos életben is színvonalas a munkájuk.

Dr. Révész Mária ugyancsak nyíltan dicsérte a jelöltek alkalmasságát, és senki nem javasolt más személyt a pozícióra, a szavazás mégis fura eredményt hozott. Balikó Tamásra és Márton Andrásra is más-más szocialista tag voksolt egy-egy igennel, miközben a másik négy tag tartózkodott. Mindemellett a két pályázó nevével a szakmai és a kulturális bizottság ajánlásával ma megkapták az igazgatói kinevezés előterjesztését a képviselők.

Hogy mit jelenthet a négy tartózkodás? Internetes fórumokon néhány bennfentes már hetek óta arról értekezik, hogy végül úgyis elhalasztják majd a döntést, hogy végül egy harmadik személy kerülhessen az igazgatói székbe. Mások azzal érvelnek, hogy ne döntsön ez a képviselői kör arról az intézményvezetőről, amelyik majd az októberben megválasztott testülettel fog éveken át együttdolgozni. Azt viszont érdemes újra leszögezni: mindkét oldalnak egybehangzó véleménye volt, hogy ez a két jelölt a legalkalmasabb a pozícióra.

Régi-új jelölt a Pécsi Kulturális Központ élére

Az önkormányzat kulturális bizottsága zárt üléssel indította tegnapi megbeszélését, a Pécsi Kulturális Központ (PKK) vezetőjének megbízását vitatták meg első napirendi pontként. Az itt történtekről dr. Révész Mária, a bizottság elnöke úgy tájékoztatta a média képviselőit, hogy a posztra pályázó két jelölt közül Laknerné Brückler Andrea, az eddigi igazgató maximális támogatottságot kapott, mind az öt bizottsági tag javasolja a munkakörben újabb ciklusra a megerősítését. A másik pályázóra, Orcsik Ferencre – jelenleg a Pécsi Ifjúsági Központ vezetője – egy igenlő javaslatot adtak le, s négyen tartózkodtak. A mai képviselő-testületi ülés elé ezzel az eredménnyel készül előterjesztés a tisztség betöltésére.

A POSZT szervezése is csúszhat a halogatás miatt

A PNSZ igazgatói kinevezésnek a törvényi előírások betartása mellett a Pécsi Országos Színházi Találkozó szempontjából van sürgető jellege – az évad műsortervén például nemigen lehet már változtatni. Miután ugyanis lemondott a POSZT korábbi két főszervezője, Simon István és Jordán Tamás, a város megerősítette, hogy ragaszkodik a találkozó további pécsi megrendezéséhez, a Magyar Színházi Társaság pedig bejelentette, hogy az új igazgatóval tárgyalja meg a folytatást. Tény az is, hogy a korábbiakban ilyenkor már elkezdték a soros fesztivál programszervezését, most viszont még a nyári 10. POSZT sincs lezárva, mert a 60 milliós központi támogatás mindmáig nem érkezett meg – friss információk szerint már postán van a pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!