Kultúra

2010.09.01. 20:32

Schmitt Pál nyitotta meg a Gyugyi-féle Zsolnay-kiállítást

A nagyközönség által eddig sohasem látott különleges, egyedi porcelánok százait mutatja be a Zsolnay aranykora című kiállítás, melyet Schmitt Pál köztársasági elnök nyitott meg Pécsen szerdán.

MBE

Az Amerikában élő magyar mérnök, Gyugyi László a Zsolnay-gyár negyven évének (1870–1910) kiemelkedő alkotásait vásárolta meg Nyugat-Európában és a tengerentúlon, a historizmushoz, a millenniumhoz és a szecesszióhoz köthető hatszáz ritkaságot, melyek most a Sikorski-házban tematikus rendben külön szobákban kaptak helyet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gyugyi László mutatja gyűjtemányét a köztársasági elnöknek (fotó: Laufer László)
[/caption]

Van itt izniki stílusú, ékszertechnikával gyártott, tulipános fajta, eredeti vulkáni, szobrok, dombormű és festett kép, de túlnyomórészt vázákból és edényekből áll a kollekció. Többségében luxusportékák, olyan mintadarabok, melyeket akkoriban a hazai vásárló nem tudott megvenni, ezért csak egy-két darabban készítették el, és külföldi bemutatókra vitték, vagy gyűjtőknek kínálták. Egyik-másik ára több tízezer euró, összértékét pedig a szakértők 2,6 millió euróra becsülik. Mint Kovács Orsolyától, a Zsolnay Múzeum vezetőjétől megtudtuk, igen jól kiegészítik a pécsi anyagot, különösen a szecessziós összeállításban található sok hiánypótló tárgy, de egytől-egyig szemgyönyörködtető remekekről van szó.

– A 2,6 millió eurós eladási árra több ajánlatot is kaptam, aztán megegyeztem Pécs városával, hogy tőlük csak az összeg felét kérem, a másik felét pedig én adom ajándékba. Megmondom őszintén, örülök a város pénzbeli hozzájárulásának, mert így bizonyosan megbecsülik majd hosszútávon a gyűjteményt – mondta Gyugyi László.

– 77 éves vagyok, gondolni kellett arra, hogy mi lesz a gyűjteménnyel. Úgy véltem, legjobb, ha visszakerül Magyarországra, azon belül is Pécsre, hiszen innen indult el minden darabja világhódító útjára. A gyűjteményről tudni kell, hogy teljes egészében magam válogattam. Az I. világháború után a szecesszió hanyatlóban volt, leértékelték, s 1960-tól lett csak újra népszerű. A Zsolnayt ebből a stílusból a legjobbnak tartják a világpiacon, így kezdtem el külföldön a megszerzésüket. A legtöbbet Párizsból, Londonból, a tengerentúlon New Yorkból, Philadelphiából, Los Angelesből, San Franciscóból, Clevelandból, és van néhány Ausztráliából is. Remélem hogy a pécsiek szeretni fogják, hiszen az övéké.

Elnöki útravaló

– Pécs jól sáfárkodik a talentumaival. Elismerés illeti a város minden lakóját azért a lokálpatriotizmusért, ahogy az itt élők kiállnak hírességeikért, s amelynek híre az EKF kapcsán eljutott az unió minden szegletébe. Itt bebizonyosodott a Gyugyi-gyűjtemény hazakerülése folytán a művészet társadalmi hasznossága is – mondta megnyitójában dr. Schmitt Pál köztársasági elnök. Szőcs Géza kulturális államtitkár pedig úgy fogalmazott, az egész világot behálózzák azok a Zsolnay porcelánelemek, amelyekből egy hatalmas és impozáns katedrálist lehetne a képzeletben emelni. A szerda esti megnyitón leleplezték a ház előterében a család utódainak körében Sikorski Tádé emléktábláját is.

Szűk láthatóság

A Gyugyi-gyűjtemény reprezentatív Zsolnay-porcelánjait egyelőre csak korlátozott számban, előzetes bejelentkezés után lehet megtekinteni. Ügyelni kell a biztonságra, mert a gyár egész területén zajlik az építkezés. Csütörtök-péntek-szombat-vasárnap fogadják a látogatókat, 10, 14 és 16 órakor – ezekben az időszakokban a környéken leállítják a munkát. Az érdeklődőknek azonban előre be kell jelentkezni a 30/562-3760-as telefonszámon, vagy a [email protected] címen. Egyszerre egyébként legfeljebb 30 főt fogadnak, hogy mindenki kényelmesen és biztonságosan vehessen részt a tárlatvezetéseken. A kiállításra a felnőtt belépők ezer forintba kerülnek, a diákok és nyugdíjasok fele ennyiért mehetnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!