Kultúra

2010.10.08. 20:21

Feltárul a pécsi titok

Néhány rövid előzetest és szakmai vetítést követően október 9-én mutatják be hivatalosan a pécsi misztikumot feltáró dokumentumfilmet, a Tüke Fenomént.

B. A.

Lovasi, Rátgéber, Beck „30Y” Zoli, Kamarás Iván, Jakabos Zsuzsa, Takáts Eszter, Vujity Tvrtko. Ha azt mondjuk, ők mind egy filmben vannak, akkor egyrészt biztos lesznek, akik nem hiszik el, vagy nem tudják elképzelni, milyen alkotásban állhattak össze. Ám ha nem csak rávágjuk „megfejtésünket”, hamar eljuthatunk oda, hogy egy Pécsről, pécsiekről, esetleg sikeres pécsiekről szóló dokumentumfilmet forgatott valaki. Ám nem pontosan erről van szó, hanem egy áldokumentumfilmről, a Tüke Fenoménról.

Azaz nagyjából arról, hogy ismert, és nem közismert pécsiek beszélnek a városról. De mindenki mesél egy nagy misztikus pécsi titokról is, amiről lapunk sem tudja, mi lehet. Internetes videó megosztó oldalakon már láthattunk előzeteseket, de sok konkrétum azokból sem derült ki.

Szombaton viszont leránthatja mindenki a leplet a rejtélyről, hisz hivatalosan a II. CinePécs Nemzetközi Filmfesztiválon, este hat órakor mutatják be az alkotást a Civil Közösségek Házában (Szent István tér 17.). Biztató lehet, hogy a film az 57. Országos Függetlenfilm Fesztivál legjobb kreatív dokumentumfilm díját nyerte el. A Tüke Fenomén a Pécsett született, orvosi egyetemet is itt végzett, ma Budapesten élő orvos, független filmes, dr. Százados Miklós első dokumentumfilmje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!