Kultúra

2010.10.28. 12:42

Itt a hó vége, és csak a felénél tart az őszi betakarítás

Nedvesek a kukoricaszemek, a raktározás előtti szárítás viszont jelentősen növeli az idei termelési költségeket.

Kaszás E.

A felázott talaj és a szemek magas nedvességtartalma alaposan megnöveli az idei kukoricabetakarítás, illetve az azt követő tárolás költségeit. A megyében átlag feletti a hozam, eddig közel a felét vágták le a termésnek, napi értékesítésben jó ára van a kukoricának.

A gazdák azonnal kihasználják a jó időt, és rögtön a földekre vezénylik betakarító és szállító járműveiket. A kukorica aratásával a munka dandárjában járnak, hiszen az elvetett 78 600 hektáros területnek eddig közel a felét vágták le. A munkálatokat lassítja, az üzemanyagköltséget pedig növeli a felázott talaj, ahogy a gazdálkodók mondják, „jócskán hagy nyomot a földben a kombájn és a traktor is.” Kárpótlásként viszont nem rossz a termés.

Mint Tóth Sándortól, a Baranya Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetőjétől megtudtuk, az eddig betakarított területekről 7,4-7,5 tonna/hektáros hozamot jeleztek a termelők, ami csak kicsit alacsonyabb a legjobb évek termésátlagainál. Üröm az örömben, hogy az elfogadott tárolási szabvány 14,5 százalékával szemben a betakarított kukoricaszemek nedvességtartalma 22-27 százalékos. Ez azt jelenti, hogy sokat dolgoznak a gázüzemű terményszárítók, ami alaposan megnöveli a termelési költséget.

Utóbbi miatt egyelőre azért nem fáj a gazdák feje, mert jelenleg tonnánként 42-46 ezer forint között mozog a kukorica telephelyi ára (az ott átvett termés minden további költsége a vevőt terheli).

Ami a további mezőgazdasági munkákat illeti, gyakorlatilag befejeződött a napraforgó aratása. A 2,4 tonna/hektáros hozam éppen csak elmarad a hagyományosan erős baranyai átlagtól. A betakarított területeken gyakran azonnal megkezdik az őszi talajmunkát a gazdák, aminek viszont kedvez a föld nedvességtartalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!