Kultúra

2010.10.13. 10:24

JazzHíd Pécs és a délvidék között

Ismét megépül a Jazzhíd Eszék, Újvidék és Pécs között. A határokon és kultúrákon átívelő rendezvényen a régió legérdekesebb előadói és legújabb formációi lépnek fel, de itt lesznek az európai és tengerentúli jazz-színtér prominens képviselői is. A Jazzhíd valódi zenei ínyencséget ígér – nem csak vájtfülűeknek.

bama.hu

A baranyai megyeszékhelyen immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény a dél- és délkelet-európai régió felé kíván nyitni, és az eltérő kulturális hagyományokkal rendelkező Eszék, Újvidék és Pécs közötti kapcsolatokat igyekszik erősíteni. Az október 14-én kezdődő háromnapos rendezvényen a Déli Kulturális Övezet legérdekesebb előadói és legfrissebb formációi lépnek fel, de Pécsre érkeznek az európai és tengerentúli jazz-élet kiválóságai is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Syndicate Joe Zavinul örökségét viszi tovább (fotó: Pécsi Kulturális Központ)
[/caption]

Kezdésnek a Matija Dedić nevével fémjelzett trió lép fel. A zágrábi születésű Dedić végigkoncertezte Európát, de játszott több más horvát zenekarban, és komponált zenét színdarabokhoz, filmekhez is. A triót a legendás Joe Zawinul zenei örökségét ápoló francia The Syndicate követi. A szindikátus kiváló zenészei mesterük halála után is folytatja a közös alkotói munkát, hihetetlen mélységgel és lendülettel, a saját stílusukban.

Igazi csemegének ígérkezik péntek este a tokiói születésű, Berlinben élő Aki Takase és a pécsi gyökerekkel rendelkező Gadó Gábor közös koncertje. A japán–magyar kooprodukció után a Mayoke Group újvidéki zenészgárdája a modern jazz, az afro-kubai, a klasszikus és fúziós jazz műfajaiból merít.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gregory Tardy New Yorkból érkezik a hídavatás zárónapjára (fotó: Pécsi Kulturális Központ)
[/caption]

Szombaton a Szabó Dániel Quartetnek New York élvonalbeli szaxofonosa, Gregory Tardy lesz a vendégművésze. A formáció Szabó legutóbbi, Chris Potterrel készült lemezéről is játszik darabokat, de a műsort új kompozíciók és jazzstandardek is színesítik.

Végül Michael Schiefel, Carsten Daerr, Lukács Miklós és Szandai Mátyás kuriózumnak számító kvartettje következik. Schiefel ezúttal minden eddigi ötvöző kísérleténél messzebbre megy: a koncerten a Bach, Mendelssohn-átiratok mellett Police és Cure-feldolgozásokat, kifinomult kortárs jazznek titulálható Carsten Daerr-szerzeményeket, humorral fűszerezett improvizációkat, világzenei utalásokat vagy akár gospelt is hallhatunk.

A határokon átívelő programsorozat összeállításában a Pécsi Kulturális Központ mellett az újvidéki és eszéki kulturális központok is részt vettek, a szervezők együttműködő partnere pedig a külföld felé legaktívabb magyar lemezkiadó, a BMC Records volt.

A 20.00, illetve 21.30-kor kezdődő koncertek helyszíne az Uránia Mozi, a napijegy 1500 Ft-ért, a háromnapos bérlet pedig 3500 Ft-ért kapható a pécsi Pécsi Kulturális Központ Információs Irodájában (Pécs, Széchenyi tér 1.)

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!