Kultúra

2010.10.22. 09:07

Kaleidoszkóp Versfesztivál: különdíjas helyi előadók

Folyamatos telt ház, színházi és költészeti kuriózumok sora közel egy héten át, erről szólt a 12. Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál Pécsett, mely október 17-én, vasárnap zárult.

Mészáros. B. E.

Versfilm kategóriában Kaleidoszkóp-díjat kapott a Tető alatt című alkotásáért Kémenes Bernadett. Verszene kategóriában a vajdasági Aphonia együttes végzett az élen. A versszínházi előadások közül A lélek hossza című Radnóti-előadásért a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház kapta a Kaleidoszkóp-díjat és a vele járó egymillió forint értékű promóciós megjelenést, mellette a Kettős Tükör Társulat, Varga Kata színművész félmillió forintos díjjal távozott. A nem hivatásos versszínházi produkciók között Bánffy Györgyre emlékező Kazinczy-estjéért egy képzőművészeti alkotással együtt Orbán Júlia vihette haza a győztesnek járó szobrot. Vers- és prózamondásban Horváth Marin végzett az élen.

A fesztiválzáró esten az ítészek hangsúlyozták, hogy a tévhittel ellentétben a versek sokak körében hódítanak, ezt bizonyítja az is, hogy a VersFesztiválon öt ország mintegy 40 különböző versszínházi alkotást mutatott be, amelynek közel egyharmada ősbemutató vagy kifejezetten a fesztiválra készült egyszeri produkció volt.

A vers- és világzenék között különdíjat kapott a Csillag születik tehetségkutató műsorban megismert Kávészünet együttes, és Pécsi Marcell előadó. Emellett Humanitás díjat adományozott a zsűri a Tárt kapu Színháznak és vezetőjének, Balkay Lászlónak. Színpadi jelenlétéért vehetett át különdíjat az Erőltetett menet című Radnóti-estben nyújtott alakításáért a Holdvilág Kamaraszínház színésze, Petyi János, valamint a pécsi Escargo Hajója AlterNaív csoport tagja, Bagossy László. Különdíjat kapott még versszínház kategóriában az ugyancsak pécsi Apolló Kulturális Egyesület A-Team csapata is. 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!