Kultúra

2010.10.13. 14:51

Martyn művészete egykor és ma

A Művészetek és Irodalom Házában október 14-én, csütörtökön tudományos és kulturális napra kerül sor, melynek fókuszában Martyn Ferenc művészete áll.

Pécs2010

Martyn Ferenc (1899-1986) kaposvári születésű, Párizsban tanult, pécsi munkásságú festőművész, aki a magyar avantgárd és kiemelten az absztrakt művészet emblematikus alakja volt. Martyn Ferenc jelentősége nemcsak abban áll, hogy az elsők között „hozta be" Magyarországra az új stílusú, nyugati, nívós absztrakt festészetet, valamint hogy egységes, sajátos stílusával a 30-es évektől magyar földön meghatározó, követendő művésszé avanzsált - mondja a programot szervező Mészáros Flóra művészettörténész. Hanem abban is, hogy a pécsi kortárs művészet egyik főgyökerét is éppen az ő alkotótevékenysége jelenti, hiszen ő volt a mestere Ilona Keserü Ilonának, Lantos Ferencnek, de nála tanult Gellér B. István is, és mesterének tekinti, illetve művészeti kisugárzását elismeri a Pécsi Műhely egy köre, így Kismányok Károly, Szíjártó Kálmán vagy Pincehelyi Sándor.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Összművészeti program tiszteleg Martyn Ferenc képzőművészeti munkássága előtt.
[/caption]

Sajnálatos tény, teszi hozzá az ifjú művészettörténész, hogy az idei évre tervezett Martyn Ferenc életmű kiállítás és katalógus elmarad, művei pedig a Modern Magyar Képtár zárva tartása miatt csak 2011-től tekinthetőek meg. A rendezvényt nemcsak azért hiányolhatjuk, érvel, mert Pécs egyik legmeghatározóbb művésze került ki a programról, hanem mert a kulturális fővárosi évben számos program foglalkozik a fent említett művészekkel, Martyn-tanítványokkal, s ebből fakadóan evidencia lenne a mester méltó ünneplése. Ezért is szükséges a hiány pótlása egy változatos, tudományos, kulturális nappal és időszaki kiállítással, amely így formájában összművészeti programként tiszteleg Martyn Ferenc képzőművészeti munkássága előtt.

A rendezvény szakmai konferenciával veszi kezdetét, amelyen a Martyn Ferenc munkásságának eddig háttérbe szorult és nem vizsgált területei kerülnek a középpontba. Neves pécsi és budapesti művészettörténészek, illetve a festőtanítvány, Lantos Ferenc előadásai tárgyalják az alkotó tevékenységét és  szellemi hagyatékát. A konferencián elhangzottak később kötetben is megjelennek.

Késő délután filmvetítés keretében lehet megtekinteni Kismányoky Károly két Martyn Ferenc filmjét (a díjnyertes Martyn című animációs filmet 1983-ból és a 2000-ben Martyn emlékére készült, a Sötét térben című dokumentumfilmet), ezt egy olyan fórum követi, ahol a film készítőivel való irányított beszélgetés keretében foglalkoznak ezzel a mozival és Martyn Ferenccel.

Az október 14-i este ünnepélyes keretek között kiállítás nyílik Martyn párizsi időszakának azon kiemelkedő darabjaiból, amelyeket a világhírű, nemzetközi Abstraction Création nonfiguratív társasághoz (amely csak néhány magyar tagot számlált) való kapcsolódása idején készített. Ezen krétarajzok és a nagyméretű olajfestmény képezik az első nonfiguratív korszakát és a későbbi absztrakt-szürrealista életművének alapjait. A műveket a háború idején Párizsban hagyta, és Magyarországon sohasem mutatta be. A megmaradt francia anyag egy része nemrég került egy hazai magángyűjteménybe. A közönség tehát ezt a kollekciót néhány további magyarországi gyűjteményben őrzött Abstraction Créationhoz kötődő alkotással együtt először láthatja Pécsett, hangsúlyozza Mészáros Flóra.

Mindemellett a pécsi Művészeti Szakközépiskola számára meghirdetett Martyn középiskolai rajzpályázat győzteseit díjazzák, és munkáikat egy külön teremben kiállítják

Azt est fénypontja Szabó Dániel, nemzetközi hírű jazz-zongorista egyórás koncertje. A műsor keretében egy speciális előadóestet hallhatnak az érdeklődők, amelyen a Martyn Ferenc Szabadiskola egykori, világhírű növendéke Martyn művészete kapcsán fog improvizációba.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!