Kultúra

2010.10.01. 14:36

Pécs ünnepe Rómában

Szobrot avatott Pécs város polgármestere, Páva Zsolt Rómában egy szoborparkban, a Via Casilina és Via dei Gordiani sarkán, amelyet pécsi képzőművészek alkottak Amerigo Tot születésnapjának emlékére.

Cseri László (Pécs2010)

„Száz, Ommaggio ad Amerigo Tot”, ez annak az alkotásnak a címe, amely arra utal, hogy 2009-ben töltötte be Amerigo Tot századik születésnapját.

A mű létrejöttének gondolata még 2008-ban született. Ekkor mutatta be az olasz–magyar alapítású Fondéria Egyesület egy időben, ám két helyen az „Egy híján száz, Ommaggio ad Amerigo Tot elnevezésű projektet, amelynek lényege egy 300x260 centiméteres, köztérre szánt bronz-acél szobor. Pécsett akkor egyetlen este volt látható, Rómában viszont a Római Magyar Akadémián az egyesület bemutatott 11 plasztikát, amelyek mindegyike kötődött a Pécsett bemutatott szoborhoz.

A köztéri szobor ugyanis az egyesület 11 tagjának (Krámli Márta, Giovanna Martinelli, Mészáros Gergely, Németh Pál, Palotás József, Rétfalvy Sándor, Pasquale Nini Santoro, Támuly Zsuzsanna, Tomcsik Judit, Varga Tibor, Veress Balázs) közös alkotása. 

Az alap egy Tot-mű térbeli acélrajzolata volt

A mű Amerigo Tot „Omaggio ai gemelli spaziali” című alkotása alapján készült, mondja Németh Pál szobrászművész, a Fondéria elnöke, a projekt ötletgazdája. A szobrászok ugyanis elkészítették ennek a műnek a felnagyított, térbeli rajzolatát acélból, amelyet ezek után saját közös művük vázának tekintettek, s ehhez építették hozzá saját alkotásaikat, amelyek hol elfedték, hol szabadon hagyták az acélvázat. A térbeli rajzolat azonban meghatározta a végeredményt, amely megőrizte az Amerigo Tot-szobor alapvető formavilágát, de az egyes alkotóknak mégiscsak hagyott mozgásteret önmaguk megvalósításához. A 11 szobrásznak azonban nemcsak Amerigo Totra, hanem egymásra is figyelni kellett, hangsúlyozza Németh Pál.

Tot egyébként a hatvanas években alakította ki azt a jellegzetes plasztikai szerkezetet, amely a térben vízszintesen elnyúló, szétágazó elemekkel, kerek tárcsákkal, gépalkatrészekre emlékeztető formákkal volt jellemezhető.

Születésnapi szoboravató egy gyönyörű közparkban

A 2008-as római kiállítás megnyitóján a Fondéria Egyesület a Római Magyar Akadémia közreműködésével felajánlotta a köztéri plasztikát Róma városának, amely felajánlást Umberto Croppi, a helyi önkormányzat kulturális főtanácsadója vett át. Szalay Tamás, a Pécs2010 Menedzsmentközpont kulturális igazgatója javaslatára pedig akkor a Művészeti Tanács az EKF hivatalos programjává nyilvánította a projektet.
2010. szeptember 27-én, a művész 101. születésnapján sor került az ünnepélyes szoboravatóra egy római köztéren, egy szépen ápolt parkban, amely igen jelentős kulturális esemény. Kovalovszky Márta művészettörténész, a projekt védnöke és kurátora véleménye szerint mindez „a magyar szobrászat történetében egyedülálló vállalkozás”.

Páva Zsolt polgármester az avatáson elhangzott beszédében kiemelte, hogy az EKF-cím különös lehetőséget biztosít Pécs városának ahhoz, hogy kultúráját meszsze földön hirdesse, például éppen Rómában, ahol szobrot avathatnak Amerigo Tot emlékére. A művész ugyanis sok tekintetben kötődik Pécshez, mondta Páva Zsolt, hiszen többek között köztéri szobra áll a városban, amelyet Komarov emlékére készített, és dolgozott a Zsolnay-gyárban is. Pécs polgármestere reményét fejezte ki, hogy a Rómában felavatott szobor másolatát a következő évben Pécsett állítják majd fel. Arra az avatásra pedig meghívta a római ünnepségen jelen lévőket.

A Mecseki Fotóklub is kiállított az örök városban

A Római Magyar Akadémián a szoborállítással egy időben fotókiállítás nyílt a Mecseki Fotóklub alkotóinak képeiből. Hét fotográfus Pécs városát mutatta be a római közönségnek, felvillantva a város építészeti értékeit, hangulatait, azokat a mozzanatokat, amelyek még egy olyan világvárosban is érdekesek lehetnek, mint Róma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!