Kultúra

2010.10.02. 10:50

Pécsi Napokat rendeztek Párizsban

A külföldi magyar nagykövetségek, a Magyar Turizmus Rt. külképviseleti irodái és a Magyar Kulturális Intézetek különös figyelmet fordítanak idén arra, hogy Pécset, Európa Kulturális Fővárosát megismertessék a külföldi nagyközönséggel.

Seres Beáta (Pécs2010)

„Idén szinte minden programunk a Pécs2010 köré épül, annak népszerűsítését szolgálja” – mondja Ecsedi-Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) igazgatója. Az idei ősz legnagyobb szabású magyar programja Párizsban így nem is lehetett más, mint a Pécsi Napok rendezvénysorozat szeptember 22. és 25. között. A minifesztivál keretében a PMI törekedett arra, hogy minden művészeti ág képviseltesse magát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gyenis Tibor, Pinczehelyi Sándor, Fabényi Júlia és Ecsedi-Derdák András a megnyitón a Párizsi Magyar Intézetben
[/caption]

A Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat párizsi megismertetésével indult a rendezvény 22-én. A beszélgetésen jelen volt Parti Nagy Lajos író, Szolláth Dávid, a lap egyik szerkesztője és André Karátson író-irodalomtörténész. A közönség érdeklődéssel hallgatta a Pécsett szerkesztett országos folyóirat több mint 50 éves történetéről és jövőbeni terveiről szóló beszélgetést.

Pécsi Műhely, Gyenis és a fehér éjszaka

A képzőművészetet a Pécsi Műhely művészeti csoport és a szintén pécsi Gyenis Tibor képzőművész alkotásai képviselik idén őszszel a PMI galériáiban. A két kiállítást Fabényi Júlia, a kiállítások kurátora, a Baranya Megyei Múzeumok igazgatója nyitotta meg a PMI fogadóterében 23-án este. A kiállítások a párizsi „Nuit Blanche” (fehér éjszaka), a francia Kulturális Minisztérium rendezvényének állomásai, így október 2-án egész éjszaka nyitva lesznek. „Csak ezen az egy napon ezres látogatószámra számítunk” – magyarázza az intézet vezetője.

Szabó Dániel a kultúra nagykövetének érzi magát

A párizsi Pécsi Napokat Szabó Dániel pécsi származású zongorista jazztriójának fantasztikus hangulatú koncertje zárta. Szabó Dániel 2006-ban ugyanitt, a francia fővárosban világversenyt nyert: a professzionális muzsikusok számára megrendezett rangos nemzetközi Martial Solal Jazz Zongoraversenyt. „A franciák mindenre nyitottak és kíváncsiak. Olyan kulturális világ ez, ahol fontos, hogy a zenésznek egyéni stílusa legyen” – mondja a zongorista. És valóban: a Pécsi Napok közönsége szívesen és lelkesen fogadta a zenész saját szerzeményeit is a trió kiváló előadásában.

„Amit most csinálok, abban is benne van Pécs, hiszen ott nőttem fel, ott kezdtem el zenélni. A kultúra nagykövetének érzem magam, mint minden zenész, akár odahaza játszom, akár külföldön” – teszi hozzá a muzsikus. Amikor pedig egy magyar művész külföldön lép fel, akkor természetes, hogy a magyar kultúra nagyköveteként fogadja a közönség.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Jeu de Paume kiállítóhely, ahol André Kertész-kiállítás nyílt a napokban
[/caption]

Európában még nem látott André Kertész-kiállítás

A pécsi művészek pedig a PMI és más külföldi intézmények színpadain szerte a világban mind-mind a pécsi kultúra nagykövetei is egyben. „Ezeknek a szerepléseknek, a külföldön való jelenlétnek – amiből Pécsnek az EKF-cím révén idén bőségesen jut – jelentős mérhető, gyakorlati haszna van, hiszen felkelti az ország iránti érdeklődést, nő az idegenforgalom, a beutazások és a befektetések száma, sőt, az Európai Unión belül az ismertsége, beazonosíthatósága által pedig emelkedik az ország lobbiereje, érdekérvényesítő képessége is” – mutat rá a PMI igazgatója.

Ecsedi-Derdák András ezért is tartja fontosnak a helyi francia intézményekkel való együttműködést. Legfrissebb példa erre az Európában eddig nem látott méretű retrospektív kiállítás a magyar származású fotográfus, André Kertész műveiből, amely szeptember 27-én nyílt a párizsi fotó- és videóművészetre specializálódott Jeu de Paume nevű kiállítóhelyen. A tárlat megvalósulásában és az azt hirdető óriási reklámkampányban a PMI is közreműködött.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!