Kultúra

2010.10.24. 11:03

Slágerdarab Kolozsvárról a Határtalan színházban

A Határtalan Színház programsorozat keretében egy igazi nagyágyút láthatunk a projekt záródarabjaként, több fesztivál díjnyertes kolozsvári darabját, Csehov: Három nővérét a világhírű rendező: Tompa Gábor értelmezésében.

Mészáros. B. E. (DN)

A Pécsi Harmadik Színháznak nincs saját társulata, mindemellett évről évre van egy saját bemutatója – főként kortárs magyar drámát állítanak színpadra –, és egy új mesejátékot is rendszerint műsorra tűznek. Erősségük emellett, hogy a magyar nyelvű teátrumok legjobb előadásait hozzák a Kárpát-medence minden pontjáról Pécsre.

Vincze János igazgatót egy kis számvetésre kértük, hogy mi minden történt a teátrumban, mit hozott a Határtalan Színház sorozat, és mit kell tudni a programban utolsóként, október 25–26-án látható Három nővér előadásról.

– Kik fordultak meg a Harmadikban a rendszerváltás óta?
– Az elmúlt húsz évben mintegy 160 vendégprodukcióból közel 350 előadás volt, több mint száz meghívott társulat közreműködésével.

– Hogy lett ebből Határtalan színház-sorozat?
–  Ezt a kiemelkedő befogadó-színházi működésünk és számos határontúli magyar színházzal való jó kapcsolatunk alapozta meg. Azzal a céllal, hogy a szakmailag kiemelkedő színvonalú külhoni magyar nyelvű előadásokat megismertessük a baranyai közönséggel. A határon túli színházak ugyanis az elmúlt években eredményesen építették be játékukba a jelenlegi hazai bemutatóknál izgalmasabb román, délszláv, orosz-ukrán, szlovák színjátszás új tartalmi és formai törekvéseit. Fellépésük friss vért, új gondolatiságot, szellemi pezsgést hozott városunk színházi életébe.

– Mi volt a „határtalan” sorozat forgatókönyve?
– Eredeti terveink szerint évadonként két-két társulat látogatott volna el Pécsre, a vendégjátékokat egy-egy kiemelt produkció köré szervezve. A program azonban olyan jól indult, hogy rögtön lettek visszatérő társulatok, és születtek közös produkciók is. A három év során tucatnyi határon túli társulat közreműködésével kéttucatnyi produkcióból több mint hetven előadást tartottunk.

– Most pedig egy újabb nagy dobás következik, Csehov: Három nővére Tompa Gábor rendezésében.
– Ez a darab két éve tarolt Romániában, elnyerte a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját is. Tompa Gábor értelmezésében a három nővér egyetlen nőalak három vetülete, a gyermeki, a női, az anyai, de megjelenik a műben az Atya, a Fiú és a Szentlélek szelleme, s benne van a radikális posztmodern román színházi stílus is. A díszletek igen egyszerűek, az egyéni karakterek utalják az előadást. Nem lett a Csehov-műből kortárs dráma, csak groteszk, kritikus, játékos előadás, melyben előkerül a dráma színe és visszája. Nem egy unalmas, búslakodó pesszimista játék ez, van benne kacagás és bohózati elem éppúgy mint abszurd pillanat, s mindenki rádöbbenhet saját élete elkótyavetyélt időszakára.

– Lesznek ismerős szereplők?
– Nem sorolnám fel az egész társulatot, de annyit elárulok, hogy akik az eddigi POSZT-okon díjat nyertek, azok mind itt lesznek. láthatjuk többek között Bogdán Zsoltot, Péter Hildát, Kézdi Imolát és Molnár Leventét is.

– Ezzel tehát véget ér a határon túli társulatok pécsi vendégszereplése?
– A program a terveink szerint 2010 után is folytatódni fog, folytatva az EKF alapgondolataként meghirdetett kulturális léptékváltást.

Akik itt jártak a három esztendő során

2008.
Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat:
1., A Janika, 2., Hát mit kezdjek én, Uram, a szavakkal, 3., Edith és Marlene, 4., Karády – est, 5., Ádám és Éva
Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház:
1., A Pityu bácsi fia, 2., Dekameron
Nagy József Társulata (Magyarkanizsa):
Sho-Bo-Gen-Zo
Újvidéki Színház: Rocky Horror Show

2009.
Újvidéki Színház: Bernarda Alba háza 
Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház: A csoda
Az Aradi Kamaraszínház és a Pécsi Harmadik Színház közös produkciója: Lovak az ablakban
A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, a Debreceni Csokonai Színház és a Pécsi Harmadik Színház közös produkciója: Gyilkosság a székesegyházban
Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat:
Hogy mit kezdjek én, Uram, a szavakkal… 
Aradi Kamaraszínház: Rudolf Hess tízparancsolata
Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház: Három tánc Beckettre 

2010.
Kassai Thália Színház:
1., Cyrano de Bergerac, 2., Szerelem, ó!
Az Aradi Kamaraszínház és a Pécsi Harmadik Színház közös produkciója:
Lovak az ablakban
Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka:
1. Turbo Paradiso, 2. Terápia
Szabadkai Népszínház Magyar Társulata:
1., Záróra, 2., Adieu, Bandi
Nis-i Népszínház:
A vihar
Kolozsvári Állami Magyar Színház:
Három nővér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!