Kultúra

2010.10.20. 07:29

Szász János korai fotói is szenzációsak

A 85 éve született mester képei Bécs és London után itthon.

Méhes K.

Szász János fotóművész 85 éve született, 5 éve halt meg, és 2010 lett az az év, amikor fél Európa megismerte a képeit és a nevét. A siker elvitathatatlan, Kincses Károly, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója már „szászos stílusról” beszél: kontrasztos, mégis finom fotókról, amiket Szász János egyedi, ma már titkosnak mondható eljárással készített.

Bécs és London után újra otthon, a Mecseki Fotóklubban nyílt Szász-tárlat kedden Régen látott képek címmel. Ezek a munkák – mondja Szász Balázs, a művész unokája és legfőbb menedzsere – 1950–1965 között készültek, jó részük afféle tanulmány volt csak-, sok száz efféle hever máig dobozban. De szakértők véleménye szerint köztük is remekművek találhatóak.

Így gondolja ezt a kiállítás megnyitója, Marsalkó Péter fotóművész is:
– Öntörvényű, a saját útját járó fotós volt Szász János, akit mesteremnek is nevezhetek. Fotósként is megvolt benne a mérnöki véna, az arányok, a metszési ponton kezelése. Meglátott dolgokat, és ezekkel hajlandó volt foglalkozni, nem lépett tovább. Jellemző erre a tárlatra is, hogy milyen nehéz kedvenc képet kiválasztani, mert folyamatosan tologatod: mindig az, amit nézel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!