Kultúra

2010.10.29. 11:32

Újraosztott kultúrfővárosi támogatások

A középiskolás osztályok 2011-es számáról, a visszaadott kultúrfővárosi programtámogatások újraelosztásáról, és a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázatának ismételt kiírásáról is született javaslat az önkormányzat új összetételű oktatási és kulturális bizottságának tegnapi, első ülésén.

Mészáros B. E.

Nem kevés, összesen 18 napirendi pontot tárgyaltak meg, és mint dr. Hoppál Péter elnök kiemelte, ez mindig így lesz, mert ezentúl két korábbi bizottság munkáját végzik el.

A középiskolákat illetően nem támogatták sem gimnáziumi, sem szakközépiskolai új osztályok indítását, aminek a legnagyobb vesztese a Széchenyi Gimnázium, mert így a nagy érdeklődés ellenére is csak egy belügyi szakosodású gimnáziumi csoporttal számolhatnak. A Pollack Mihály Szakközépiskola újabb szakirányú osztályindítását ugyancsak elvetették.

A november 4-i testületi ülés emellett ismét elindíthatja a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázatát, február 15-től öt évre kell direktort kinevezni a 900 millió forintos éves költségvetéssel gazdálkodó teátrum élére.

A kultúrfővárosi programok támogatásával kapcsolatban pénzösszegek átcsoportosításáról hoztak javaslatokat, így például a nyáron elmaradt Zeljko Bebek-koncert 1,7 milliós tételét a német nyelvű Nemzetközi Színházi Találkozó kapja meg. A civil programok esetében 1,6 millió forint került vissza a kasszába, mivel a szervezőik nem tudták a teljes keretet felhasználni. A pénzt olyan megvalósult civil programok között osztották fel, amelyek eredetileg többet igényeltek, de nem jutott számukra elegendő segítség a kalapból.

Az eredeti civil toplista

A civil szervezésben zajló EKF-események támogatási toplistáján – 100 milliós volt a keret – a Varázskert és a Temporary City áll az élen 5,5–5,5 millió forinttal. Négymilliót kapott a CAnDoCo mozgás- és egyéb sérültek, valamint ép táncosok közös projektje, a Harapj rá – kultúrszendvics! sorozat, a HaTeJaMo haditechnikai bemutató, a Szín Terek művészi program, a Nádor Galéria 2010-es összművészeti sorozata, valamint az Északi Várfalsétány – Piknik kert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!