Kultúra

2011.03.28. 11:23

Demjén Rózsi, a dióspusztai remete

A zselici dombok között 10 kilométerre Szigetvártól bújik meg Dióspuszta. Láthatóan ébredezik a hatvan lelkes helység, mert vadonatúj étterem fogadja a vendéget a bekötő út elején. Mégsem fogadójáról híres a falu, sokkal nagyobb ékessége van, itt él Demjén Ferenc.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

„Rózsi” tízhektáros kúriája önálló birodalom, s ahogy haladunk befelé, álmélkodni se jut időnk, Rebecca asszony, Demjén dán felmenőkkel rendelkező, New Yorkból érkezett felesége húz el mellettünk egy metálszürke sport Mercivel.

A kanyargós út mentén öreg gesztenyefák bólogatnak, szépen nyírt pázsit húzódik, és tájba illő, modern, lapos családi ház fogad, egy kisebb úszómedencével. No meg Lilla, a virgonc puli és testőrei, két hatalmas komondor: Brumi és Cindy.

Rózsi kora délután kel, hajnalig dolgozik, és egész nap megy nála a tévé.

Rózsi nappalijában semmi nem utal arra, hogy az ország egyik legnevesebb rockénekeséhez érkeztünk, a több mint 100 négyzetméteres nappalit antik bútorok teszik lakájossá, a XXI. századot pedig a 3 méteres fesztávú tévé jelzi, valamint Billy Joel, Santana, Elton John és Paul Young CD-k. A kandalló körül pedig mindenütt lovasszobrok.

– Gyerekkoromban sokat jártunk falura és imádom az istállók illatát, a lovak közelségét – ad magyarázatot. – Ha külföldön járunk, vagy barátok akarnak meglepni valamivel, akkor az többnyire lovakkal kapcsolatos ajándék. Diósgyőrben nőttem fel, Dióspusztán élek, de nem a dióhoz kötődöm, hanem a lovakhoz. Több mint két évtized munkája ez a birodalom, amikor ideköltöztünk, dzsumbuj meg rom volt mindenütt. És hogy miért pont Dióspusztára? Erdész és vadász barátaim ajánlották a nyolcvanas években ezt az eldugott helyet, ahol jól elvannak a pacik, mi meg közelebb vagyunk az adriai jachtunkhoz. Mert a vodicei kikötőben ringatózik a motoros hajóm, s a nyár jó részét a tengeren töltjük – összegez a popsztár.

Lovakkal összefutunk kint a parkban is, Rózsi a karámnál tenyeréből eteti Szundit, a 25 éves kedvencet, de a „ménesgazda” közeledtére odaballag még hat paripa, majd négy csacsit is beterelnek a komondorok az idilli képbe. Odébb a gondos gazda büszkeségével jókora vendégházat mutat meg Rózsi, és a halastóhoz is levezet. Itt jó időben kajakozni, kenuzni szoktak, s alapítványi gyerekek, környékbeli iskolások is gyakran lubickolnak a vízben. No meg a pesti haverok is lejárnak pecázni, mert a kéthektáros állóvíz igazi halparadicsom, a hazai fajták többségét betelepítették, s dúskál méretes kárászokban és pontyokban.

– Ministúdió nincs a dióspusztai birtokon?

– Itt csak én írok éjszakánként szövegeket, de próbálni Pesten szoktunk – mondja Rózsi.

– Elájulnak a barátok, amikor meglátják ezt a gyönyörű birtokot? – kérdezem zárszóként.

– Rögtön nem, de estefelé többnyire igen. Komolyra fordítva, olyan még nem volt, hogy ez a hely valakinek nem tetszett.

 

Diósgyőrtől Dióspusztáig

Demjén Ferenc 1946-ban született Diósgyőrött. Háromszor nősült, húsz éve Rebeccával él, gyermeke nincs. A Bergendy együttessel aratta első sikereit, majd a V Moto-Rockkal, s jó ideje szólóban ad ki lemezeket. Több mint ötszáz dalt írt, hétmillió lemezt adott el.

 

 

 

 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!