Kultúra

2011.07.12. 16:49

Megvan a „titokzatos” pécsi drámaíró

Egy téves sajtójelentés miatt annyit tudhatott meg múlt héten az érdeklődő közvélemény, hogy a Füredi Játékszín drámapályázatán egy Balog István nevű pécsi író nyert. Holott valójában Balogh Robertről, az ismert szerzőről van szó.

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

– Tisztázzuk akkor: ön a Lakodáré című színmű szerzője, senki más. És így ön a kitüntetett is.

– Valahol, valaki elírta a nevemet, és így került ki minden orgánumhoz. Kínos, de álljak neki reklamálni? Egyébként a Lakodáré egy háromszereplős, nagyon sűrű, erős konfliktusokkal teli, ám egyben abszurd darab. Egy szituációt variálok: a valahai kitelepített visszatér a falujába, megnézi az egykori házát, találkozik a múltjának szereplőivel.

– Be fogják mutatni?

– Erről egyelőre nincs szó, bár mutattam többek között Vincze Jánosnak, a Harmadik Színház vezetőjének is, akinek tetszett. Ami biztos, hogy könyv alakban hamarosan megjelenik.

– Itt van ez a rémes hőség: tud írni? Egyáltalán, minden nap ír az író?

– Nemrég költözködtünk, úgyhogy rám az utóbbi hetekben a festés hárult leginkább, de azért esténként így is írtam egy keveset. Azt lehet mondani, ha fizikálisan nem vagyok hátráltatva, akkor biztos, hogy naponta írok.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Leginkább lelkiállapot-függő, hogy mikor mit írok – mondja Balogh Robert
[/caption]

– És mi dönti el, hogy mit? Ihlet, határidő?

– Leginkább lelkiállapot-függő. Az utóbbi időben megint született néhány vers, de többnyire prózát írok. Most, hogy gyereket várunk a párommal, ez sok mindent elindított bennem, és nekiláttam egy regénynek, amiből mintegy negyven oldal van meg, de még eléggé nyers állapotban.

– Mennyire érzékeli a figyelmet, van-e törzsközönsége?

– A könyvhét előtt többen is felhívtak, hogy dedikálok-e Pesten – ez, akárhogy is, de jólesett. A honlapomat figyelik, érkeznek visszajelzések, főleg pozitívak, de negatív is akad. Nem baj, ez mutatja, amit írok, hatással van az olvasókra.

Sokoldalú szerző

Balogh Robert 1972-ben született Pécsett. Előbb egy Hosszúhetény melletti tanyán nevelkedett, 1979-től pécsi lakos. A Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, majd a Janus Pannonius Tudományegyetem magyar szakán szerzett diplomát. Húsz éve jelennek meg kötetei, miközben főképp kulturális újságírásból élt, ő volt az Echo utolsó főszerkesztője. Októberre várja első gyermeke születését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!