Kultúra

2011.12.31. 17:06

Pécs zenében 2011-ben

Sok szép videóklip, dal és lemez készült 2011-ben, pécsi, vagy Pécsről elszármazott zenekarok közreműködésével. Mi most megszavaztatjuk a legjobbakat.

dg (bama.hu)

Pécset Magyarország "Liverpooljaként" is emlegetik egy ideje, már ami a zenei életet, s nem a város iparát illeti. 2011 sem volt eseménytelen a zenében. Sorra jelentek meg sikeres dalok, lemezek, videoklipek pécsi, vagy Pécsről elszármazott zenészektől.

Most műfajtól függetlenül megszavaztatjuk, hogy melyik volt a legjobb alkotás idén. Szavazni a középső hasábban lehet.

A 30y tavaly jelentette meg nagylemezét, így elvileg idén nem rúghatna labdába, ám készítettek egy frankó kis klipet tavasszal a korong címadó dalához, a Városemberhez.

Folytassuk jazz-szel! Juhász Kornél már Budapesten alapította zenekarát, a Cornelio Tutu Bandet, mely idén új lemezzel jelentkezett. 2011-től a zenekar egy új, énekes formációval kezdett el dolgozni.

A Kiscsillag zenekar 2011-ben jelentette meg új lemezét. – Ha igaz, hogy egy zenekar sorsát a harmadik lemez dönti el, akkor mi jó irányba fogunk dőlni! – tömören így összegzett az új albumról Lovasi András.

A pécsi fiatal hiphop szcéna egyik legújabb üdvöskéje Mr. G-za, idén sem maradt adós egy új dallal. Már majdnem ötezer rajongója van a Facebookon, klipjét pedig több tízezerszer látták.

Fekete-Kovács Kornél Quintetjének és a Pannon Filharmonikusoknak 2011-es lemeze Fonogram Díjas lett. Az Integro/Grandeur című 66 perces anyagról Eötvös Péter, a világhírű kortárs magyar zeneszerző úgy fogalmazott, hogy mérföldkő a kortárs muzsikában.

A Mecseken található tubesi János kilátó újjáépítésének 10. évfordulójára adott hegyi koncertet a PMD, mely alapján készült az együttes új klipje. 15 éve az első.

Október 31-én mutatta be új videóklipjét az interneten, saját Youtube-csatornáján a pécsi Punnany Massif. Az ország egyik legkedveltebb hip-hop csapata Pécs Aktuál X című dalához készíttetett egy több szempontból is különleges klipet.

A Spacesh!t tagjai valójában az élet értelmére, világmindenségre, meg mindenre keresték a választ 2011-ben. Kutatásaik a várt eredménnyel zárultak, tapasztalatainkat a Plan At Earth (Watch For The Fight Scene Between The Alien And The Cow) lemezen tették közkinccsé. Végre Petőfi rádiós slágerük is van.

Bár Takáts Eszter 2009-ben Budapestre költözött, mi még mindig pécsiként gondolunk rá. 2011-ben jelent meg Keményvaj című EP-je, amit hamarosan a Karcos üdvözlet album követett.

Mondhatnánk: ha egyszer egy üzlet beindul...  Varga János James, a volt hajléktalan nem feltétlenül gondolja így, jóllehet videoklipjének sikerében most szívesen sütkérezik. Tízezrek nézték meg ugyanis a neten a Magasházban készült klipjét.

Kispál András a Velőrózsák nevű zenekarral folytatta karrierjét. A 2011 őszén jelent meg Hamburgerkovács című nagylemezük. A formáció zenei stílusát több hangulat, több zenei hagyomány formálta, formálja - a Velőrózsák saját definíciója szerint az „ami eszünkbe jut” elv határozza meg.

Hát részünről ennyi. Ha nem találod kedvenced, írd meg kommentben ki volt a legjobb 2011-ben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!