Kultúra

2012.04.27. 18:48

Végső búcsú Angster Józseftől - Elment az utolsó pécsi orgonagyáros

Végső búcsút vettek Angster József orgonakészítő mestertől, a nemzetközi hírű pécsi Angster orgonagyár államosítás előtti utolsó igazgatójától a baranyai megyeszékhelyen pénteken.

BAMA

Pénteken délelőtt 10 órakor Pécsett az Északi Várfalsétánynál, a 2010-ben állított interaktív Angster-emlékműnél kezdődött a megemlékezés. Archív rádiós hangfelvételekről idézték fel a néhai orgonagyáros hangján keresztül életének emlékeit.

Angster József búcsúztatása 11 órakor kezdődött a Belvárosi katolikus templomban, ahol a nemzetközi hírű orgonaművész, Baróti István játszott a most elhunyt orgonagyáros által épített orgonán (J.S. Bach: g-moll fantázia), Deáky István pedig felolvasta az Óda az orgonaépítő Angsterekhez című művet.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében dr. Hoppál Péter, a Kulturális Bizottság elnöke, országgyűlési képviselő emlékezett meg a Magyar Örökség Díjas,  Tüke-díjjal elsőként kitüntetett pécsi polgárról. Beszédében kitért az Angsterek három generációjának 1867 és 1949 végzett nemzetközi rangú orgonaépítészeti tevékenységére, kiemelve a 95 éves korában elhunyt utolsó gyárigazgató, az alapító unokája, Angster József évszázados életpályáját, aki a kommunista diktatúra börtöneiben töltött évek után is itthon  maradt, példát adott a ma generációinak a hit, a házastársi hűség, a hazaszeretet, az újrakezdés, az értékőrzés és a tisztesség vonatkozásában. Dr. Hoppál Péter hangsúlyozta: egy korszak utolsó tanújától is búcsúzunk, aki immár a Pécsi Pantheon legnagyobb alakjai között foglal helyet.

Budavári Attila – a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra vezetője - személyes hangú visszaemlékezésében méltatta Angster József szakmaiságát, segítségét a pécsi orgonagyártás újraindításában és felidézte a mindenki számára tiszteletet parancsoló gépészmérnök, tervező, orgonakutató pécsi polgár alakját és felejthetetlen humorát.

A család részéről az orgonakutatásban édesapját követő dr. Angster Judit fizikus emlékezett vissza az apa, nagyapa és szakmai példakép alakjára.

Angster Józsefet 13 órakor a Pécsi Köztemetőben római katolikus szertartás szerint felesége hamvaival együtt  helyezték örök nyugalomra.

-->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!