Kultúra

2012.05.09. 09:44

Bezár a pécsi Csillag, a vendégek megmentenék

Bezár Pécs egyik jellegzetes étterme, a Csillag. A Facebookon csoport szerveződik a megmentésére. A vendéglátóhely egyszerre természetesen retró, és tud olyan kunsztot, amit kevesen: a Csillagok Háborúja egyik jelenetét rántott húsból és sült krumpliból reprodukálni. A fotót és a Facebook-csoportot jegyző Emu Plusmius azt szeretné, hogy „a pécsi Csillagban többen akarjanak ebédelni, mint a szegediben”.

bama

A pécsi Csillaghoz hasonó városi étterem aligha akad sok az országban. A retró érzés itt egyáltalán nem mesterkélt, az alapjául szolgáló kellékek - a kockás terítő az asztalon, a növényhatározós metszetek a falon, a kényelmetlen fatámlás székek, a Compack-teás "foglalt" táblák - nem nagymama padlásáról lettek leporolva, hanem még újonnan kerültek azóta is változatlan helyükre. Nem véletlen, hogy a Csillagot ugyanúgy kedvelték a helyi kisnyugdíjasok, mint az átutazó egyetemisták. És talán az sem véletlen, hogy a hájpolásra és kompromisszumokra nem vevő üzletvezetés most úgy döntött: bezárja a boltot.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Ezt még 2005-ben fotóztuk, de ma ugyanilyen
[/caption]

A színes emlékeket őrző, és időről időre még ma is visszalátogató egykori egyetemisták most a Facebook-on szerveznek csoportot. „Remélem vágjátok hogy nem az vagyok aki 5 percenként gyűjtést szervez árva kiskuyák számára itt a FB-on, de most mégis olyan szitu állt elő, amikor komolyan szeretném ha pécsi ismerőseim - és azok ismerősei - közül jónéhányan megmozdítanák a s...üket. Ma a szokásos rántott májamat fogyasztottam az amúgy FULL ÜRES Csillag Étteremben, amikor a tulaj úr szárazon közölte a tényt: Jövő hónapban végleg bezárnak. Aki esetleg nem ismerné a helyet: A Csillag egy több mint 100 éve működő étterem a Jászai utca és a Hungária út sarkán, ami soha nem akart többnek látszani mint ami: Egy egyszerű, őszinte, becsületes étterem" - írta vita- és csoportindító bejegyzésében kedd este Emu Plusmius.

Néhány órával később már külön oldal is született a Csillag megmentésére - vagy legalábbis tisztes búcsújára. A csoport tagjai stílusteremtő „flashmob-ebédeket” szerveznek: spontán menüzést ebédidőben. Bár a hangulat és a szándék alapvetően komoly, a csoport kezdeményezője azért egy jól megjegyezhető poént elenged: „Azt kell holnap elérnünk, hogy a pécsi Csillagban többen akarjanak ebédelni, mint a szegediben.”

Az első flashmob-ebédről a bama.hu is tudósít, és a Dunántúli Napló is vezető anyagot tervez holnapi számában a Csillag Étteremről és a megmozdulásról.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A flashmob miatt ma tele volt a Csillag
[/caption]

Frissítés. Ahogy a képen is látszik, a felhívás hatékony volt, ma délben megtelt a Csillag. A flashmobra érkezőkön kívül ráadásul egy különbusz is érkezett osztálykiránduló diákokkal, egy ideig 150%-os volt a terhelés. A szolidaritásukat kifejező ebédelők egy petíciót is aláírtak (ld. alább), amit a szervezők az étteremben hagytak, hogy aki ma nem ért oda, később is aláírhassa (közkívánatra később online aláírható petíció is született, azoknak, akik messziről támogatnak).

Várjuk a történeteket!

A Csillaggal kapcsolatban nyilván mindenkinek van saját története, aki gyakran ebédel(t) ott. A kis színeseket hozzászólásban vagy a [email protected] címre várjuk (ide akár képek is jöhetnek). Mi el is kezdjük az emlékezést egy 2005 decemberében írt étteremajánlónkból csemegézve:

„Nyilvánvaló, hogy nem a Csillagból élnek a fejvadász cégek - a főnök nem a humán rotáció híve. Bár alighanem szigorú ember lehet - mikor azt kérdem a max. harmincas Tibitől, mióta dolgozik itt, ötpontos a válasz: amióta a főnök azt mondta, hogy ha nem dolgozik, kirúgja. Egyébként tizenöt éve.”

Egy mai sztár, Fábry Sándor is a Csillagba járt. „Csibész” volt mindig - idézte apja szavait Barna Tibor, mindig demizsonnal érkezett, amit az asztal alá rejtett és onnan töltögetett. Az édesapja már vadászott rá, egy idő után ki is tiltotta az éteremből.

De az jó helyen van...

Nem gyakran járok oda, első és sokáig utolsó élményem a hellyel egy pohár kisfröccs volt, első egyetemista napjaimban, aztán évekig semmi. Aztán tavaly ősszel-télen, ismerősöm  ajánlatára, ismét felkerestem néhányszor. És most - a hírt olvasva - megpróbálom mimnél gyakrabban.

Étterem a városban, amely már jó néhány évtizede működhet, nagyon kedves, idősebb kiszolgálokkal. Néni a pénzt kezeli, az urak a konyhán és a pincérkesésben. A nem túl hangos, nem túl forgalmas rendszerváltás körüli, de inkább előtti időket idéző helyen természetesen annak rendje és módja szerint, ahogy annak az évtizedek alatt történni kellett, kialakult egy állandó vendégkör. Állandó hely, rendelni már nem is kell, megy minden magától.

Az ember belépve valahogy érzi, mi a „szokásjog”, még akkor is, ha első alkalommal jár ott. A konyhához legközebbi asztalok kiemelt helyek, törzsvendégeknek. Már csak azért is, hogy a folyamatos diskurzus ne szakadjon meg a kiszolgálók az említett kör között.
-…bementem az unokámmal, mondja, hogy hamburgert szeretne. Az eladó kérdezi, hogy: sajt mehet bele?. Mondom persze. Mit tudom, én mi van benne! Aztán a kis unokám mondja, hogy krumplit is akar. Azt már nem vettem neki.
- Én még nem is voltam soha, nem is akarok. Tudom, hol van, tudom milyen, de nem érdekel.
- Engem se nagyon. Azt se tudom, hogy kell, meg mit kell kérni…
- De milyen jó helyeken vannak ezek mindig. A legforgalmasabb részeken. Minden városban…
És ebben a pillanatban belépett néhány ember, és a néni láthatóan örülve: „Na, most megindulnak…” Nem sokkal később elmentem, úgyhogy nem tudom, hogy valóban megindultak-e az emberek.
Mint abban a bizonyos gyorsétteremben. De az jó hely van…
G.Máté

Csillag bezárás - Petíció a Városvezetéshez

Az alábbi petíciót jutatták el szerkesztőségünkhöz.

Kérjük a tisztelt városvezetést, hogy kiemelt figyelemmel kezelje a város lakói számára közösségi szempontból is fontos, fennmaradásukért még küzdő, pótolhatatlan vállalkozásokat! Kezdeményezzen a városüzemeltetés eseti bérleti díj tárgyalásokat ezekkel a cégekkel és adjanak számukra esélyt a túlélésükre!

Tisztelt Városvezetés!

A napokban megdöbbenten tapasztaltuk, hogy Pécs egyik jellegzetessége, a város egyik ikonikus vendéglátó helye a jövő hónaptól – gazdasági okok által - bezárni kényszerül.

A városközpontból az elmúlt évtizedekben lényegében kiszorult a klasszikus értelemben vett minőségi vendéglátás. Ezt a műfajt már kevesen művelik a városban és sajnos egyre kevesebb helyen űzik hivatásszerűen ezt a mesterséget, helyette a szimplán üzleti szempontok által vezérelt

üzemeltetés a jellemző. A városban vendéglátó üzletek nyitnak és zárnak, manapság nagyon ritka az a vállalkozás, amelyik évtizedeken túl is ugyanazt a minőségi szolgáltatást tudja nyújtani.

A városüzemeltetés anyagi érdekei lassan felülírják az értékeket hordozó régi pécsi vállalkozások működési feltételeit. Erre a sorsra jutott a Caflisch, a balokányi fürdő, a Rózsakert, az Olimpia, a Dante Kávéház, a Hard Rák Café és még hosszan sorolhatnánk azokat a helyeket, amelyek nem csak a város arculatát és atmoszféráját, hanem annak közösségeit is formálják. Ezek az értékek pénzügyi szempontból nem valorizálhatóak; a fokozatos elértéktelenedés, elszürkülés hiányt hagy maga után mindenkiben, akinek Pécs nem csak egy város a sok közül, hanem szülőhelye, választott otthona, vagy kedves helye a világban.

Ez az étterem nem más, mint a Hungária utca és azzal együtt a Belváros környékének a legrégebbi étterme, a Csillag. Ez a hely a régi Pécs egy olyan darabja, aminek az elvesztése fájó hiányt okozna Pécs, a pécsiség számára, mindenféle mérhető nyereség nélkül. Ha bezárna a Csillag, akkor el is veszne, hiszen ebben a formában más képtelen lenne azt üzemeltetni.

Legfőbb értéke ugyanis a minőség mellett a kortalanság. Ha bezár, a városüzemeltetés elesik a bérleti díjtól. A Pécs Holding most is rengeteg üres üzlethelyiséget és raktárt adna bérbe - csak bérlő nem akad. Elveszítünk egy darabot magunkból, Pécsből és a városi büdzséből.

Ezért arra kérjük a tisztelt városvezetést, hogy mérlegeljen. Keressük fel a város lakói számára közösségi szempontból is fontos, fennmaradásukért még küzdő, pótolhatatlan vállalkozásokat! Kezdeményezzen a városüzemeltetés eseti bérleti díj tárgyalásokat ezekkel a cégekkel és adjanak számukra esély a túlélésükre!

Mentsük meg közös értékeinket!

<!-- Bezár a pécsi Csillag, a vendégek megmentenék Bezár Pécs egyik jellegzetes étterme, a Csillag. A Facebookon csoport szerveződik a megmentésére. A vendéglátóhely egyszerre természetesen retró, és tud olyan kunsztot, amit kevesen: a Csillagok Háborúja egyik jelenetét rántott húsból és sült krumpliból reprodukálni. A fotót és a Facebook-csoportot jegyző Emu Plusmius azt szeretné, hogy „a pécsi Csillagban többen akarjanak ebédelni, mint a szegediben”. bama Csillag bezárás - Petíció a Városvezetéshez Az alábbi petíciót jutatták el szerkesztőségünkhöz.

Kérjük a tisztelt városvezetést, hogy kiemelt figyelemmel kezelje a város lakói számára közösségi szempontból is fontos, fennmaradásukért még küzdő, pótolhatatlan vállalkozásokat! Kezdeményezzen a városüzemeltetés eseti bérleti díj tárgyalásokat ezekkel a cégekkel és adjanak számukra esélyt a túlélésükre!

Tisztelt Városvezetés!

A napokban megdöbbenten tapasztaltuk, hogy Pécs egyik jellegzetessége, a város egyik ikonikus vendéglátó helye a jövő hónaptól – gazdasági okok által - bezárni kényszerül.

A városközpontból az elmúlt évtizedekben lényegében kiszorult a klasszikus értelemben vett minőségi vendéglátás. Ezt a műfajt már kevesen művelik a városban és sajnos egyre kevesebb helyen űzik hivatásszerűen ezt a mesterséget, helyette a szimplán üzleti szempontok által vezérelt

üzemeltetés a jellemző. A városban vendéglátó üzletek nyitnak és zárnak, manapság nagyon ritka az a vállalkozás, amelyik évtizedeken túl is ugyanazt a minőségi szolgáltatást tudja nyújtani.

A városüzemeltetés anyagi érdekei lassan felülírják az értékeket hordozó régi pécsi vállalkozások működési feltételeit. Erre a sorsra jutott a Caflisch, a balokányi fürdő, a Rózsakert, az Olimpia, a Dante Kávéház, a Hard Rák Café és még hosszan sorolhatnánk azokat a helyeket, amelyek nem csak a város arculatát és atmoszféráját, hanem annak közösségeit is formálják. Ezek az értékek pénzügyi szempontból nem valorizálhatóak; a fokozatos elértéktelenedés, elszürkülés hiányt hagy maga után mindenkiben, akinek Pécs nem csak egy város a sok közül, hanem szülőhelye, választott otthona, vagy kedves helye a világban.

Ez az étterem nem más, mint a Hungária utca és azzal együtt a Belváros környékének a legrégebbi étterme, a Csillag. Ez a hely a régi Pécs egy olyan darabja, aminek az elvesztése fájó hiányt okozna Pécs, a pécsiség számára, mindenféle mérhető nyereség nélkül. Ha bezárna a Csillag, akkor el is veszne, hiszen ebben a formában más képtelen lenne azt üzemeltetni.

Legfőbb értéke ugyanis a minőség mellett a kortalanság. Ha bezár, a városüzemeltetés elesik a bérleti díjtól. A Pécs Holding most is rengeteg üres üzlethelyiséget és raktárt adna bérbe - csak bérlő nem akad. Elveszítünk egy darabot magunkból, Pécsből és a városi büdzséből.

Ezért arra kérjük a tisztelt városvezetést, hogy mérlegeljen. Keressük fel a város lakói számára közösségi szempontból is fontos, fennmaradásukért még küzdő, pótolhatatlan vállalkozásokat! Kezdeményezzen a városüzemeltetés eseti bérleti díj tárgyalásokat ezekkel a cégekkel és adjanak számukra esély a túlélésükre!

Mentsük meg közös értékeinket! Ezt még 2005-ben fotóztuk, de ma ugyanilyen A flashmob miatt ma tele volt a Csillag -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!