Kultúra

2012.06.28. 14:25

John Lennon rajzaiból, karikatúráiból nyílik kiállítás Pécsett

Az augusztus 23. és szeptember 26. között a Művészetek és Irodalom Házában megrendezésre kerülő kiállítás különlegessége, hogy a legendás zenészt, John Lennont elsősorban nem úgy mutatja be, mint az angol Beatles együttes alapító tagját, gitáros-énekesét, hanem egy eddig kevésbé ismert oldaláról ismerhetjük meg: Lennon mint rajzművész és karikaturista kerül a publikum elé.

DN

John Lennon egész életében kreatív volt: gitározott vagy dalt komponált, de az sem volt ritka, hogy ceruzát, papírt ragadott és rajzolt. Egyszerű vonalvezetésű, szellemes képek maradtak utána, amelyekkel diákkorában iskolatársait, később saját magát és Yoko Onóval kötött második házasságából született fiát, Seant is remekül szórakoztatta.

Percek alatt elkészült humoros rajzait még leghűségesebb rajongói közül sem ismeri mindenki. Lennon ifjúkorában, már első zenei sikerei előtt feltűnést keltett illusztrációival, karikatúráival, amelyeken nemritkán tanárait örökítette meg. Tehetségének köszönhetően tizenhét évesen bejutott a Liverpooli Művészeti Akadémiára, majd abbahagyta, mert jött a Beatles. Rajzolás iránti szenvedélye azonban haláláig megmaradt.

A The Art of John Lennon kiállítás keretén belül a zenész − jórészt a hatvanas évekből származó − rajzaiból készült válogatás éppúgy megtekinthető lesz mint személyes tárgyai, valamint privát fotói, de helyet kapnak litográfiák, kitüntetések, aranylemezek és plakátok is.
A kiállítás kísérőprogramjaként beat filméjszaka, Beatles emlékzenekar és könyvbemutató is várja a gombafejűek rajongóit.

Ezek is érdekelhetik