Kultúra

2012.08.08. 17:17

A Dumaszínház egyetlen pécsi tagja

Orfűn szerepelt a hétvégén a Dumaszínház egyetlen baranyai tagja, Tóth Edu, aki augusztus utolsó napján Pécsett is fellép. A humoristát a stand-up comedy műhelytitkairól kérdeztük.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Ha valakiről azt mondják, jópofa srác, csak bekopog a Dumaszínházba, és már megy is minden, mint a karikacsapás?

– Hát nálam ez sokkal bonyolultabb volt, és évekig kopogtattam. Angliában dolgoztam, és közben írtam egy novelláskötetet Abszolult szerda címmel. S miután Londonban megkedveltem a stand-up comedyt, amikor Pécsett kiadták a könyvemet, megkértem Bödőcs Tibort, hogy lépjen fel a bemutatóján. Miután pedig a kötet írásaiban is voltak stand-up elemek, én is adtam egy kis műsort.

– Hogy lett ebből állandó szereplés?

– Bödőcs Tibor rávett, hogy menjek el a Fiatal Félőrültek Fesztiváljára, a Dumaszínház tehetségkutatójára. Kiválasztottak, és a kilencedik fellépésem után 2010 karácsonyán állandó tagnak kértek fel a társulatba.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Egy-két tuti poén mindig megmenti a kínos helyzeteket”
[/caption]

– Mi az, amit csak Tóth Edu tud a csapatból?

– Például a hadarós beszédem páratlan. Valójában írónak készülök, és az a vágyam, hogy a könyveim hangulatát a színpadon is visszaadjam. Hogy ez mennyire sikerül, azt a közönség dönti el, de az a visszajelzés, hogy az olvasmányélményeim azért visszaköszönnek a műsoraimból.

– Miért, kiket tart a prózai gyökereinek?

– Kurt Vonnegutot, Krúdy Gyulát, Örkény Istvánt. No és Márai Sándort, a műveltsége miatt. Továbbá sokat töltekezem Woody Allen humorából.

– Összeköt magában húsz viccet, és kész a műsor?

– Próbálkoztam improvizációval is, de az túl rizikós. Így van mindig egy váz, amitől aztán elkanyarodok, de ott van védőhálóként. Az sem mindegy, hogy miattam jön a közönség, vagy csak úgy ott vagyok töltelékként. Egy-két tuti poén pedig mindig megmenti a kínos helyzeteket.

– Lesz a humorestekből újabb könyv?

– Van elegendő novellám a második kötethez, de most egy regényen dolgozom izgalmas cselekménnyel, nagy csavarokkal.

– Magyaroknak szervezett Londonban sakktornákat és kispályás labdarúgóligát. Megy itthon is foci?

– A Dumaszínház csapatában vagyok középpályás. Most a Szigeten meccselünk, s remélem, a pályán is sikerül a hintát megmozgatni.

London, Barcelona, illetve az Abszolult szerda

TÓTH EDU 1982-ben született Miskolcon, de Pécsett nőtt fel. A Janus Pannonius Gimnázium hatosztályos tagozatán érettségizett 2001-ben, elvégezte idegenforgalmi és szállodaipari szakon a veszprémi kereskedelmi főiskolát. Öt évig dolgozott Angliában, Londonban felszolgálóként és étteremvezetőként, majd Spanyolországban, Barcelonában konferenciaszervező volt két esztendőn át.

Novelláskötete Abszolult szerda címmel jelent meg Pécsett 2009-ben. Barcelonában találkozott társával, Enikővel, és szíve, valamint a honvágy hazahozta Budapestre. Három éve Pesterzsébeten élnek.

Címkék#Orfű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!